Світові ЗМІ про блокаду, Надю та Чорнобиль: огляд преси

2D56A324-A6E2-4A85-A236-734B8615DF04_w1023_r1_s

Провідні світові ЗМІ називають Надію Савченко українською Жанною д'Арк, яка «розділила націю», описують життя у зоні відчуження та розмірковують над тим, як змінилася Україна за три роки після Майдану.

Війна та корупція не вбили надію в Україні

Війна та корупція не вбили в Україні надію, – пишуть журналісти видання Irish Times, розмірковуючи над тим, як змінилась Україні за три роки після Майдану.

У статті йдеться, що українці дуже бідні і розчаровані. Для більшості українців, відзначає видання, головні вороги України залишаються непереможеними: олігархи, які контролюють бізнес та політику нації, корумповані чиновники, судді та прокурори, а також президент Росії Путін, який не дозволить прозахідній реформованій Україні процвітати.

Видання відзначає, що в українців немає довіри до лідерів, що настрої людей, які після трьох років прийшли на Майдан вшанувати пам'ять загиблих, такі ж самі, але не позбавлені надії. Також у статті йдеться, що Україна побоюється, що незабаром, у зв'язку із виборами у Німеччині питання України відійде на другий план.

Читайте також: Що означає наказ Путіна про визнання паспортів «ЛНР» і «ДНР»

«Через три роки після того, як події на Майдані Незалежності занурили Україну у вир революції і задали курс на рух до громадянської війни, сьогодні у зубожілій країні панує відчуття жалю та недовіри», - пише Irish Times.

За словами журналістів, відмова Дональда Трампа засуджувати свого російського колегу Володимира Путіна може свідчити про неоднозначність позиції США щодо «переконання Росії у своєму праві на застосування сили до країн, що колись належали до сфери її інтересів».

Чорнобильська зона

Видання присвячує матеріал сільським жителям, які відмовляються покидати зону відчуження після 1986-го.

Журналісти у своєму репортажі детально описують реалістичну картину життя у зоні відчуження. Зокрема, описує жителя зони діда Івана, який попри свій вік не припиняє усміхатися та ганяти диких кабанів. Найбільша проблема Івановича, зауважують журналісти, це те, що чоловік не знає, що робити із телевізором, який приніс йому його син.

«Іванович є частиною спільноти у числі 200 самоселів або незаконних поселенців, які кинули виклик часу і науці, щоб тягнути життя в цій ізольованій і постійно небезпечній зоні обмеженого доступу, пустелі розміром у  Люксембургу» – йдеться у статті.

Журналіст робить висновок, що багато людей у момент катастрофи не змогло пристосуватися до життя у чужому місті. Проблема полягала у тому, що усередині зони відчуження не було шкіл, тому діти цих людей були змушені здобувати освіту поза зоною, відтак, мало хто повернувся. А ще найбільше місцеві жителі бояться пожежі, яка може охопити ліс, чагарники та перекинутися і на їхні будинки. У разі її виникнення немає кого покликати на допомогу.

Українська «Жанна д'Арк» ділить націю

Під таким заголовком присвятило видання Irish Times матеріал про Надію Савченко.

«Герой для одних, зрадниця для інших», – пише видання. Коли Надя босоніж вийшла із літака, пише видання, ніхто не знав, що від неї чекати Українські лідери завмерли в очікуванні ким вона стане, союзником, чи суперником. Минулої п'ятниці, коли Савченко «прослизнула» на територію сепаратистів, її вчинок не схвалив ні Порошенко, ні СБУ, ні Парламент. За версією самої колишньої льотчиці, їздила вона туди до полонених та цивільних, але критики стверджують, що жест Наді – це натяк на прямі переговори з терористами.

Натомість російське видання «Комсомольська правда» вже нібито цитує Савченко, яка встигла протестувати зброю сепаратистів, та назвала їх «хорошими хлопцями», які могли б спокійно жити на возз'єднаній Україні. Як і багато інших солдатів на фронті, пишуть журналісти, Савченко бачить Росію головним ворогом України, слідом «продажною українською елітою», яка ставить власні інтереси вище державних.

Організована українськими націоналістами та правими блокада сходу серйозно порушила торгівлю з обох сторін, пише видання The Washington Post. «Блокада зробила і без того напружені відносини в Україні між урядовими військами і сепаратистами ще напруженішими», – пише видання.

У матеріалі йдеться, що реінтеграції окупований територій в Україну перешкодили нові сплески бойових дій, блокада та рішення Росії про визнання паспортів «ДНР» та «ЛНР».

Підготувала Олександра БАГАЧ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: