Українці відзначили річницю з дня народження Михайла Вербицького на його могилі в Польщі (фото)

Stamp_of_Ukraine_s1424_(1)

Сьогодні у селі Млини (Польща) відбулися урочистості з дня народження Михайла Вербицького.

Автор українського гімну похований у цьому селі. Біля його могили зібралося кілька сотень людей із українськими стягами, повідомляє громадський активіст Олег Радик на своїй сторінці у Фейсбук.

Фото: Олег Радик

Фото: Олег Радик

Михайло Вербицький народився 4 березня 1815 року у с. Явірник Руський, Сяноцький округ, Королівство Галичини та Володимирії, Австрійська імперія. Композитор Михайло Вербицький є автором Гімну України.

Фото: Олег Радик

Фото: Олег Радик

Дата створення пісні «Ще не вмерла Україна» залишається наразі дискусійною. Тривалий час вважалося, що вона була створена у 1862—1863 рр. — але без відповідних наукових аргументів. Текст Павла Чубинського у Галичині вперше був опублікований у грудневому числі часопису «Мета», який фактично вийшов близько 15 січня 1864 року. Ймовірно, це надихнуло о. Михайла (або йому було замовлено перемишльською «Громадою») написати патріотичну пісню. Хоча, не виключено, що Вербицький скористався наддніпрянською публікацією тексту. Після опублікування в часописі «Мета» пісня «Ще не вмерла Україна» набула великої популярності серед свідомої молоді Галичини. Перше виконання твору «Ще не вмерла Україна» як Гімну відбулося 10 березня 1865 року у Перемишлі як завершальний номер концерту, присвяченому Тарасові Шевченку, диригував Анатоль Вахнянин.

1856 року він осів у селі Млини (тоді Ярославського повіту), де прожив решту свого життя.

Фото: Олег Радик

Фото: Олег Радик

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: