Лише 9% українців вважають 8 березня пережитком радянського минулого – опитування

Тільки 20% українців згодні з тим, що Міжнародний жіночий день покликаний нагадати про права жінок.

Стабільно високим залишається відсоток українців, які планують святкувати Міжнародний жіночий день. Про це свідчать дані опитування Kantar TNS Online Track, передає news.liga.net.

Майже половина опитаних вважає цей день хорошим приводом зробити приємне близьким жінкам, і тільки 20% відзначають, що це свято, яке покликане нагадати про права жінок. Пережитком радянського минулого Міжнародний жіночий день вважають лише 9%.

Читайте також: Шевченків день замість 8-го березня. Чи готові українці змінити святковий календар (опитування)

Серед тих, хто вважає призначенням свята Восьмого березня нагадування про права жінок, більшість молоді (27%), тоді як представники вікової групи 30-40 років - частіше бачать у святі хороший привід зробити приємне близьким жінкам (54%). Не бачать сенсу в подібних святах представники старшої вікової групи (7%) і респонденти із Заходу (7%). Захід також частіше за інших регіонів вважає свято пережитком радянського часу (17%).

Найбільше планують святкувати 8 Березня на Сході (89%), а найменше - на Заході (67%).

Опитування проводилося методом онлайн опитування з 23 січня 2017 року по 29 січня 2017 року. Географія дослідження - вся Україна (крім АР Крим), міське населення, чоловіки і жінки у віці 18-55 років. Вибірка 1000 респондентів, квотна за статтю, віком, регіоном та розміром населеного пункту.

2 березня в міжнародному об'єднанні організацій по боротьбі з бідністю Oxfam заявили, що жінки по всьому світу більш схильні до ризику опинитися в бідності, ніж чоловіки, і в середньому гірше захищені, а також отримують нижчу зарплату. В середньому розрив в оплаті праці між чоловіками і жінками становить 23%. Дослідження, проведене в 67 країнах, що розвиваються, показало, що кожен п'ятий чоловік виступає проти того, щоб жінка ходила на роботу, навіть якщо у неї є необхідна кваліфікація. У 155 країнах є, щонайменше, один закон, який наділяє чоловіка більшими економічними правами, чим жінку.

Нагадаємо, що навколо 8 березня у мережі розгорнулась гаряча дискусія після ініціативи Інституту Національної пам’яті виключити цей день із списку державних свят, тобто не відмінити саме свято, а зробити цей день робочим.

Як стало відомо раніше, представницям активного жіночого руху не сподобалась ця ініціатива, тому вони звернулося до В’ятровича із відкритим листом, у якому висловили свої аргументи на користь того, аби Міжнародний день прав жінок, що відзначається 8 березня, не було виключено з переліку державних свят.

Що думають українці з приводу ініціативи В’ятровича, дивіться у нашому опитуванні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: