Марш за права жінок: чого вимагатимуть активістки 8 березня

16938479_1307974362581678_1772590986758014578_n
Ілюстрція: Феміністична майстерня

8 березня у Львові відбудеться марш за права жінок. ІА Дивись.info розпитала в організаторів, чого саме вимагатимуть активістки, скільки людей вийде на вулиці та чому акція пройде саме у цей день.

8 березня у Львові відбудеться марш за права жінок. ІА Дивись.info розпитала в організаторів, чого саме вимагатимуть активістки, скільки людей вийде на вулиці та чому акція пройде саме у цей день.

8 березня у центрі Львова відбудеться марш, учасниці якого відстоюватимуть права жінок. Про це у коментарі ІА Дивись.info розповіла одна з організаторок події, учасниця громадської організації «Феміністична майстерня» Анна Хвиль.

Активістки пройдуть вулицями міста вже вдруге. Перший раз подібна акція відбулася у 2015 році під назвою «Менше квітів — більше прав».

Анна Хвиль. Фото: Фесбук

Анна Хвиль. Фото: Фесбук

«Цього року ми концентруємося на різних аспектах прав жінок і взагалі ідей свободи, рівності, підтримки, солідарності. Для нас фемінізм — це права жінок, а також спроба побудувати суспільство, яке базується на взаємопідтримці, а не на конкуренції. Ми будемо виступати з різними гаслами. До прикладу, сьогодні різниця за однаково виконану роботу між жінками і чоловіками становить в Україні 30%. Ми вважаємо, що це має бути змінено. Так само ми знаємо, що в Україні дуже багато жінок страждають від домашнього насильства.  І за статистикою це кожна 4 жінка. Попри те у нас досі не ратифіковано Стамбульську конвенцію, яка має протидіяти таким випадкам. І щодо сексуального насилля у нас дуже неефективне законодавство, бо покарання за зґвалтування є меншим, ніж покарання за носіння одного граму марихуани», — каже Анна Хвиль.

Читайте також: Права замість квітів: львівські феміністки 8 березня проведуть марш

Активістка наголошує, що окрім цих проблем, 8 березня жінки виступатимуть проти сексизму.

[dyvys_blockqoute text="Нам приємно, що цього року ми приєдналися до Міжнародного жіночого страйку, який відбудеться у 46 країнах. Є різні вимоги, залежно від країн, але загалом вони перекликаються зі ситуацією в Україні" author="Анна Хвиль, учасниця ГО «Феміністична майстерня»"]

Марш є і протестом, і спробою зібратися разом різним жінкам, різного віку з різним досвідом, і відчути, що вони мають підтримку, щоби потім, у буденних ситуаціях, вони пам’ятали цей досвід: як ідуть разом, що вони не одні, каже Анна Хвиль. На її думку, у майбутньому це дасть сили жінкам протидіяти несправедливості.

«Нам приємно, що цього року ми приєдналися до Міжнародного жіночого страйку, який відбудеться у 46 країнах. Є різні вимоги, залежно від країн, але загалом вони перекликаються зі ситуацією в Україні», — зазначає активістка.

Читайте також: Чи потрібно заборонити аборти в Україні? (Опитування)

Увечері ж «Феміністична майстерня» планує провести вечірку, де будуть грати дівчата-діджейки, бо, за словами Анни Хвиль, ситуація з нерівністю помітна і в електронній музиці, де більшість музикантів, які досягають високого рівня, це чоловіки.

«Ми віримо, що для того, аби здобувати перемоги, треба вміти радіти. Тому запрошуємо усіх об’єднатися у протестному феміністичному танці», — додає організаторка.

Сьогодні «Феміністична майстерня» розраховує, що на марш вийдуть близько 100 людей.

Читайте також: Шевченків день замість 8-го березня. Чи готові українці змінити святковий календар (опитування)

Активістка каже, що вони прив’язали цю акцію не до 8 березня, як до свята, коли жінці прийнято дарувати пилосос, а до 8 березня — як дня боротьби за права жінок.

За словами Анни Хвиль нині в Україні потрібно повернути первинне значення 8 березня. І наше суспільство потрохи наближається до цього.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: