Опитування показало, які свята серед українців найпопулярніші

Найпопулярнішими офіційними святами серед українців виявилися Великдень - 80%, Різдво Христове - 80%, Новий рік - 76%, Міжнародний жіночий день - 49%, День Перемоги - 37%, Трійця - 29% та День Незалежності України - 17%.

Про це йдеться у проведеному Київським міжнародним інститутом соціології опитуванні громадської думки щодо ставлення українців до державних свят, результати якого розміщено на сайті інституту.

Дослідження показало, що загалом українці ставляться до свят з любов‘ю та повагою; лише 2% опитаних не ставляться до будь-яких офіційних свят як до важливих або улюблених.
Згідно з опитуванням, найменш популярні офіційні свята українців – це День захисника України (10%), День міжнародної солідарності трудящих (7%) і День Конституції (5%).
Водночас, згідно з результатами, порівняно з 2016 роком зменшилася кількість тих, хто вважає улюбленим свято Трійці (з 34% до 29%) і День Незалежності України (з 20% до 17%). Проте збільшилася кількість тих, хто вважає улюбленим Міжнародний жіночий день (з 37% до 49%) і День міжнародної солідарності трудящих (з 7% до 12%).
Крім того, зазначається, що жінки більше, ніж чоловіки, поважають релігійні свята та Міжнародний жіночий день. Так, Різдво Христове люблять і поважають 82% жінок і 77% чоловіків, Міжнародний жіночий день - 57% жінок і 39% чоловіків, Великдень - 82% жінок і 77% чоловіків, Трійцю - 33% жінок і 23% - чоловіків.

У той же час, чоловіки більше за жінок поважають та люблять Новий рік (78% чоловіків проти 74% жінок), День Незалежності України (20% проти 15%) і День захисника України (15% проти 6%).
Релігійні свята найбільш популярні серед людей з початковою освітою, Новий рік більше популярний серед людей з вищою освітою, а Міжнародний жіночий день найбільш популярний серед людей з вищою освітою, найменш - серед людей з початковою освітою.

День Перемоги дещо більше люблять люди з повною середньою освітою, а День Незалежності найбільш популярний серед людей з вищою освітою, найменш - серед людей з повною середньою освітою. День захисника України найбільш популярний серед людей з вищою освітою, найменш - серед людей з початковою освітою.
За регіональним розподілом найбільша кількість тих, хто вважає важливими релігійні свята, сконцентрована у західному регіоні, найменше - у східному. Міжнародний жіночий день найменш популярний серед жителів західного регіону (33%), найбільш – у південному регіоні (69%). У центральному та східному - 47% та 48% відповідно.
День Перемоги найбільш поважають та люблять у південному та східному регіонах (53% та 51% відповідно), найменш – у західному (11%); у центральному регіоні його вважають важливим 40% опитаних.

«День Незалежності України найбільше поважають у західному регіоні (32%), найменше - у східному регіоні (2%). У центральному регіоні так відповіли 17% опитаних, у південному - 10%. День Конституції поважають від 8% до 2% із заходу на схід. День захисника України у східному регіоні поважає лише 1%, в інших регіонах - 10%-13%», - йдеться у дослідженні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: