Ярослав Грицак розповів, чому в Україні не рухаються реформи

grycak_3

Ми вважаємо, що реформи йдуть повільно, оскільки у еліт немає політичної волі — але це не вся правда. Насправді якась воля є. Можна сперечатися, за рахунок чого вона береться: тиску суспільства, побоювань втратити владу або чергового траншу МВФ. Але ця дискусія не повинна підміняти той факт, що, крім політичної волі до реформ, у нас нема кому їх проводити.

Таку думку висловив історик Ярослав Грицак, передає НВ.

Грицак наголосив, що окрім влади варто визнати і свою частину відповідальності — відповідальності тих, хто ангажується в реформи з боку суспільства.

«Реформи — наслідок командної гри. У нас таких команд немає або майже немає. У більшості випадку є одна-дві людини, які дійсно знають, а не прикидаються, що і як реформувати», – пояснює Ярослав Грицак.

«Україна — не спринтерська, а стаєрська країна. Швидкість її руху була б іншою, скористайся ми в 2014 році вікном можливостей. Але цього не відбулося, а значить, ми знову приречені на повільні зміни. У кращому випадку ці зміни дадуть кумулятивний ефект, і Україну нарешті прорве. У гіршому — нас чекає черговий відкат. У будь-якому випадку реформ тут вистачить не на одне покоління. Головне зараз, після затишшя, взяти низький старт і готувати ґрунт для нового ривка», – резюмував історик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: