Ціна вугілля: як шахтарі вимагали розблокування рахунків

IMG_2563

Сьогодні Господарський суд Львівської області таки розблокував рахунки ДП «Львіввугілля». Шахтарі, ймовірно, ще до вечора отримають зароблені кошти. Однак цьому рішенню передувало інше – про страйк, який мав розпочатися о 9-ій ранку.

 

7 березня Рада голів регіонального об’єднання Незалежної профспілки гірників України у Червонограді постановила о 9-ій годині 9 березня призупинити відвантаження вугілля з шахт державного підприємства. Шахтарі висунули низку вимог:  по-перше, розблокувати рахунки ДП «Львіввугілля»; по-друге, ДП «Львіввугілля» внести зміни до договору в розділі розрахунків за відвантаження вугілля – з внесенням пункту передоплати коштів; по-третє, повернути в галузеву угоду термін «мінімальна зарплата» при розрахунку тарифів і посадових окладів; по-четверте, виділити кошти на охорону праці не менше 200 мільйонів гривень, по-п’яте, скоротити АУ ДП «Львіввугілля» не менше 50% від чисельності і по-шосте, впорядкувати Списки 1 і 2, згідно із атестацією робочих місць.

Звісно, головною вимогою гірників було розблокування рахунків держпідприємства, оскільки це дозволило б виплатити бодай частково заборговану зарплатню. На рахунках заблоковано – 93,8 мільйона гривень. А судове засідання з приводу рахунків мало відбутися сьогодні, 9 березня. Гірники пообіцяли, що не тільки призупинять відвантаження, а й влаштують пікет під стіни Господарського суду.

Нагадаємо, сьогодні вугілля з червоноградських шахт надходить, зокрема, на Добротвірську ТЕС, яка входить до «ДТЕК Західенерго». Зупинка відвантаження вугілля могла б призвести до збоїв у роботі теплоелектростанції, яка, до речі, постачає електроенергію за кордон. Відтак, незважаючи на вихідний день, 8 березня до шахтарів терміново вирушив голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка. Прибув до Червонограда і голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець.  Однак діалог не клеївся: зрештою, Незалежна профспілка ухвалила остаточне рішення – призупинити-таки відвантаження вугілля.

Вже ввечері, 8 березня, Олег Синютка на своїй сторінці у Фейсбук повідомив, що Державна виконавча служба ухвалила рішення розблокувати рахунки ДП «Львіввугілля».

«Маю добру новину: шахтарі Львівщини отримають зароблені кошти. Щойно отримав рішення Державної виконавчої служби – рахунки ДП «Львіввугілля» розблоковано», – написав Синютка.

Щоправда, оптимізм голови ЛОДА був дещо передчасним, оскільки засідання Господарського суду було заплановане на 10.20 9 березня. Хіба що очільник області знав про рішення суду заздалегідь. Крім того, Михайло Волинець повідомив, що вчора (8 березня – ред.) о 23.30 в ситуацію втрутився Гройсман та міністр юстиції Петренко. Були викликані терміново на роботу працівники Мін'юсту як в Києві, так і в м. Червоноград для розблокування рахунку.

Сьогодні ж делегація з Червонограда таки прибула під стіни Господарського суду, який розглядав справу за позовом ДП «Регіональні електричні мережі» до Державної виконавчої служби. Очолювали гірників профспілкові лідери – Незалежної профспілки Віталій Оніжук та Профспілки працівників вугільної промисловості України Олег Турчин. А вже невдовзі Михайло Волинець повідомив: «Ура, маленька перемога! Тільки що суд у м. Львів прийняв рішення про розблокування рахунку ДП «Львіввугілля»! Тепер гірники отримали надію на отримання зарплати. А державне підприємство зможе вести господарську діяльність!»

Нагадаємо, 16 лютого Господарський суд Львівської області розглядав іншу справу щодо ДП «Львіввугілля» – про банкрутство за заявою того ж ДП «Регіональні електричні мережі». Однак рішення було на користь ДП «Львівугілля». Подібну справу розглядав 21 лютого Господарський суд Волинської області щодо ДП «Волиньвугілля».  Ухвалене рішення - порушити провадження у справі про банкрутство боржника Державного підприємства «Волиньвугілля».

Далі буде…

Оксана ДУДАР

Фото, відео Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: