За теракт біля Волновахи несуть відповідальність «Ангели пекла»

Генеральною прокуратурою України разом з Головним слідчим управлінням Служби безпеки України встановлено осіб, причетних до обстрілу блокпосту Збройних Сил України поблизу міста Волноваха 13 січня 2015 року, в результаті якого загинуло 12 і було поранено 19 мирних громадян.

Про це повідомили під час брифінгу перший заступник Генерального прокурора України Дмитро Сторожук та заступник начальника Головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков.

«Враховуючи зібрану доказову базу було повідомлено про підозру:

А. Сінельнікову, громадянину Росії, діючому офіцеру збройних сил РФ – у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст.27 ч.3 ст.258 (організація вчинення терористичного акту, який призвів до загибелі людей), ч.1 ст.258-3 (участь у терористичній організації), ч. 2 ст. 437 (ведення агресивних воєнних дій) КК України;

Ю. Шпакову, громадянину України – у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 258 (вчинення терористичного акту, який призвів до загибелі людей), ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній організації) КК України», - заявив Дмитро Сторожук.

За його словами, досудовим розслідуванням встановлено, що вказаний терористичний акт вчинили бойовики так званого «реактивного дивізіону «Ангели пекла» 5-ої окремої мотострілецької бригади (5 ОМСБр) 1-го армійського корпусу (1 АК) «ДНР», під керівництвом так званого «командира-куратора» 5-ої окремої мотострілецької бригади 1 АК «ДНР» – полковника збройних сил РФ Анатолія Сінельнікова.

Так, 13 січня 2015 року А. Сінельніков організував скоєння його підлеглими терористичного акту – артилерійського обстрілу блокпосту Збройних Сил України, на якому перебували, у тому числі, цивільні особи.

З цією метою А. Сінельніков віддав злочинний наказ про артилерійський обстріл блокпосту Збройних Сил України своєму підлеглому – Ю. Шпакову, так званому «командиру 1 батальйону 5 ОМСБр 1 АК «ДНР», який використовував ідентифікуючий позивний «Юст».

13 січня 2015 року близько 14 год. за наказом А. Сінельнікова його підлеглі – терористи так званого «реактивного дивізіону «Ангели ада» під командуванням Ю. Шпакова, відстріляли одночасно з трьох реактивних систем залпового вогню БМ-21 «ГРАД» 88 некерованих 120-мм реактивних осколково-фугасних снарядів М-21 ОФ (виріб 9 М22У).

У результаті вказаного обстрілу уражено територію блокпосту Збройних Сил України на автодорозі Н-20 «Слов’янськ-Маріуполь», розміщеного в районі стаціонарного посту №5 УДАІ ГУМВС України в Донецькій області.

На вказаному блокпосту одним із снарядів пошкоджено рейсовий автобус сполученням «Златоустівка – Донецьк», що рухався з м. Волноваха в бік смт. Бугас Донецької області, пасажири якого проходили паспортний контроль. Від отриманих поранень 12 цивільних осіб загинуло та 19 осіб зазнали тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості.

Під час перебування на території України до 18 липня 2015 року полковник А. Сінельніков - діючий офіцер збройних сил Російської Федерації неодноразово віддавав накази своїм підлеглим на ведення бойових дій проти правоохоронних органів та Збройних Сил України, задіяних у проведенні антитерористичної операції.

Слідство триває.

За словами Дмитра Сторожука, найближчим часом Генпрокуратура звернеться до Інтерполу для оголошення А. Сінельнікова в міжнародний розшук. Громадянина України Ю. Шпакова вже оголошено у розшук, за оперативними даними він зараз знаходиться у м. Донецьку.

«Результати даного розслідування черговий раз підтверджують збройну агресію Російської Федерації проти України. Ця інформація вже надана українській делегації, яка бере участь в Міжнародному суді ООН, що наразі відбувається в м. Гаазі, як доказова база російської агресії. Також ми направимо матеріали справи прокурору Міжнародного кримінального суду», - наголосив перший заступник Генерального прокурора України Дмитро Сторожук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: