Українські хірурги провели унікальну операцію з пересадки півобличчя

Хірурги Національного інституту хірургії та трансплантології ім.Шалімова виконали операцію з пересадки шкіри чоловікові, у якого опік вразив півобличчя.

Хірурги Національного інституту хірургії та трансплантології ім.Шалімова виконали операцію з пересадки шкіри чоловікові, у якого опік вразив півобличчя, пише gazeta.ua.

Площа перенесеної шкіри становила більше як 600 кв.см. Про це розповів хірург, керівник відділу відновлювальної мікрохірургії Сергій Галич. Він має 37 років лікарської практики.

«Пересадили пацієнту шкіру з боку на обличчя. Це такий клапоть 20 на 30 сантиметрів. Такий-собі бутерброд – шкіра, підшкірна клітковина, м'яз, і все це на живлячій судинній ніжці. Це така структура. Цілий бік в нього зняли. Не шкіру тільки, а бік з м'язами, з усім. Тільки кістки залишилися там. Ребра», - розповідає лікар.

Хворому 48 років. З Сумів. У перший день січня потрапив швидкою допомогою до місцевої лікарні з сильним опіком.

«На нього впала плита. Або розпечена якась поверхня. Він сам про це не пам'ятає. Це те, що ми здогадуємось, що могло статися з нашого досвіду роботи з пацієнтами. У нього випалена зіниця, немає вуха. Але найбільш небезпечно – що не було великої ділянки шкіри. Була відкрита очниця, гайморові пазухи, вражена повністю кістка, частина черепа. Загинули частини обличчя - уся шкіра, клітковина підшкірна. Як він вижив, я, як лікар не можу сказати», - розповідає хірург інституту Шалімова.

Сумські медики намагалися зробити так звану перфорацію - яка спровокує швидший ріст шкіри. Проте, коли не вдалося - звернулися до колег у Києві.

«У Сумах лікарі два місяці ним займалися, чекали, що трохи виросте, ця ділянка шкіри, але це дуже довго. Може бути ураження, енцефаліт, менінгіт, людина може померти через це. Однак оперувати не наважилися, звернулися до нас і на початку минулого тижня до нас доставили. Ми вже просили консультацій у наших колег - в Інституті нейрохірургії. Там нам дали добро на проведення такої складної операції», - каже Сергій Галич.

Коли хворого доставили в Інститут Шалімова, він міг ходити, з труднощами, але їв. При цьому перебував на грані між життям та смертю. Операція тривала більше 5-ти годин.

«У нього навіть болю аж такого сильного не було, просто неприємні відчуття. Їсти нормально не міг, бо були вражені щелепи. Під час операції ми попросили допомоги колег, щелепно-лицевих хірургів. Вони працювали з нами - забрали кілька зубів, поставили щелепу в таке положення, в якому він може нею рухати і жувати. А тільки тоді перед нами стояло завдання закрити цю велику ділянку шкіри. Зшили під мікроскопом. Було багато ризиків. Передовсім, що вона може не прижитися. Але оскільки вже минуло 9 днів з часу операції, і картина показує, що шкіра приживається нормально, операція пройшла вдало», - розповідає медик.

Лікування проводили коштом медичних установ - частину грошей заплатила Сумська лікарня, частину інститут Шалімова.

«Вже пішло десь 20 тисяч на операцію, це половина процесу лікування. Піде ще стільки. Хворий має приймати ліки. На заході такі операції коштують в десятки тисяч доларів. Приймає антибіотики, купу розчину, який покращить мікроциркуляцію. Це для того, щоб цей клапоть тіла прижився, щоб не було спазмів, була певна в'язкість шкіри. Все тримається з допомогою препаратів. Їх вводять конячими дозами».

Шкіру чоловіка взяли з його власного боку - там зараз частина штучної шкіри.

«На боці взяли аж до кісток і ребер шкіру. Але там вживили штучну, зашили. Буде мати слід, але це не вплине на його загальний функціональний стан».

Після операції чоловік може їсти і пити, задоволений результатом. Коли шкіра остаточно приживеться хірурги зроблять її розтяжку.

«Зробимо так, щоб уражена половина тіла максимально була подібна до здорової. Не матиме раковини вуха - там зараз трубка і зіниці. Це вже пластична хірургія. Вона не входить в швидку допомогу, тому якщо знайде спонсорів. Захоче - йому зроблять штучний кришталик та вухо. Але на сьогодні наше завдання – рятувати життя», - розповідає хірург Сергій Галич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: