Без кольору і смаку: як побороти весняну депресію

e2ac308650e9eb88d720f3a51eea7fa5_XL

Занепад сил, тривожність, неспокій — знайомо? . Якщо ви виявили у себе ці синдроми, то у вас скоріше за все весняний депресивний стан.

Занепад сил, тривожність, неспокій — знайомо? Якщо ви виявили у себе ці симптоми, то у вас скоріше за все весняний депресивний стан.

Психологи пояснюють, що люди можуть роками жити в передчутті найгіршого. І пояснювати свій настрій подіями на роботі чи в країні.

У зоні ризику «підхопити» вірус тривожності перебувають люди емоційні, вразливі. Ті, які сумніваються у своїх здібностях, зовнішності. Без внутрішнього стрижня.
Або ж навпаки - вимогливі до себе й інших сильні особистості, так звані господарі життя. Їхньою ахілесовою п'ятою є саме складність переживання непередбачуваності і некерованості деяких життєвих ситуацій.
Та замість того, щоб сприйняти це як різноманітність світу, вони страждають від його неконтрольованості.

Депресія, чи просто зіпсований настрій

Як все ж таки перевірити, чи є у вас весняна депресія, чи можливо просто зіпсувався настрій. Відтак, про депресію свідчать такі стани:
◾часті сльози без серйозних на те причин;
◾фізична слабкість;
◾не властива вам дратівливість;
◾постійне відчуття тривоги, занепокоєння;
◾зниження власної самооцінки;
◾безсоння;
◾хронічне відчуття втоми, коли виконання навіть простий і добре знайомої роботи вимагає величезних зусиль;
◾апатія, небажання працювати або дізнаватися щось нове;
◾труднощі концентрації: складно зрозуміти складні тексти або те, що говорять провідні аналітичних програм;
◾втрата апетиту або постійне гостре бажання їсти;
◾головні болі;
◾чорні думки, включаючи самі чорні.

Що робити

По-перше, фахівці радять не приймати все, що відбувається навколо, на власний рахунок.

По-друге, не перебирайте у пам'яті ті моменти, де ви були не на висоті. Минулого не повернеш, тож навіщо отруювати собі сьогодення.

Також причиною депресії може стати гіподинамія, або ж малорухливий спосіб життя. Зима з її тривалими диванними лежання біля телевізора позбавляє наше тіло фізичного навантаження, а кров - достатньої кількості кисню. Немає фізичного навантаження - немає радості.

Якщо ви - відповідальна людина, але втомилися від чужих очікувань, робіть тільки те, що вам насправді цікаво. Довіряйте собі. Не доводьте нікому нічого, відпустіть ситуацію.

Оточуйте себе яскравими квітами. Не всякому по кишені для боротьби з депресією затіяти ремонт у квартирі, щоб змінить спокійний колір шпалер на позитивний яскраво-оранжевий.
Якщо ви не належите до числа таких щасливчиків, то постарайтеся хоча злегка змінити свій гардероб, додати туди яскравих акцентів у вигляді шарфиків, сумочок, рукавичок. Повісьте на роботі яскраву картину і частіше відпочивайте на ній поглядом.
Біжіть від самотності. Більше спілкуйтеся з друзями, рідними, близькими, знайомими.
Спілкуйтеся особисто, по телефону, через скайп: головне - чути живий голос. Він розтермосить і не дасть загрузнути в депресії глибше.

У важких випадках, коли не вдається впоратися з весняною депресією самостійно більше місяця, доведеться звернутися до фахівця.

Не намагайтеся подумки тримати під контролем весь світ. І найважливіше — любіть себе.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: