Львівський колекціонер зібрав понад 120 колод гральних карт з різних країн (фото)

unnamed (6)

Ви колись помічали за собою, що зберігаєте якісь речі, а з часом їх стає все більше і більше? Одні люди їх викидають, а інші починають збирати, перетворюючи це у хобі.

Саме так на початку 2000-х років львів`янин Юрій Рисс почав колекціонувати гральні карти. «Я просто їх складав. А коли назбиралося декілька десятків колод, то почав розглядати карти детальніше. Мені надзвичайно цікаво «знайомитись»  з містами та історичними пам’ятками, де ще не був. По картах можна вивчати історію і мистецтво різних країн. Це безмежно захопливий світ, який нікого не залишить байдужим».

unnamed (9)

Колекція пана Юрія налічує  понад 120 колод гральних карт, різних за розміром та конфігурацією, -  круглі й трикутні, гігантські форматом А4 та карти-ліліпути, які менші в 2 рази за сірникову коробку.

Колекція унікальна своєю різноманітністю. В ній можна знайти абсолютно все -  авторські карти відомих дизайнерів та художників; політичні з карикатурами на політиків; раритетні карти, видані багато років тому у Кракові, Будапешті та в інших містах. Близько півсотні колод — карти на географічну тематику, привезені з різних куточків світу, — Європи, Азії, Америки, Австралії. Є карти з персонажами мультфільмів (Німеччина, Англія, Америка, Україна).

unnamed (4)

Пристрасть колекціонера до карт почалася з дитинства. Звичайні гральні карти були у родині завжди. «Мій батько, Захар Людвикович, часто любив грати в карти з друзями. Він був запеклим гравцем, навіть у радянські часи, коли картярські ігри були заборонені. А  згодом брав участь у чемпіонатах з гри у брідж в Будинку вчених…Ця гра  дуже розвинена в Північній Європі, Польщі, країнах Прибалтики. До речі, брідж - це єдина  гра в карти, яку визнано видом спорту». Саме декілька колод гральних карт від батька стали основою колекції.

unnamed (2)

Юрій Рисс за професією масажист, працює у львівській поліклініці, викладач курсів з класичного масажу на базі медучилища, організовує презентації, використовуючи авторську методику.  Але свій вільний час присвячує улюбленому хобі: «Спочатку  починав збирати експонати  простих карт для гри в преферанс та брідж. Із збільшенням колекції,  збільшувалась і моя зацікавленість до карт, які зачаровували своїм різноманіттям».

unnamed (5)

Нове захоплення пана Юрія допомогло його рідним у проблемі вибору подарунків. Старша донька Івона часто повертаються зі своїх поїздок світом з найбажанішими для батька подарунком— колодами карт. Згодом захоплення стало родинним: до поповнення колекції долучилася молодша донька Мар’яна, а дружина Марія стала, за визначенням чоловіка, “головним експертом”.

Однією з колод, яка привертає увагу, є карти про Україну: замки міста, геральдика всіх обласних центрів, історичні пам’ятки Криму. Також є колекція карт зібрана зі всього світу, починаючи від України, а закінчуючи Америкою та Австралією.

unnamed (8)

Окремий підрозділ — карти на військову тематику. Тут чи не найцікавіші — бойові карти УПА, надруковані вже в наш час “підпільною друкарнею Нестора Кучерявого” в Одесі. На них зображено портрети і постаті військових, які належали до УПА. А також їхніх вбивць і ворогів, які завжди зображувалися на «шістках».

unnamed (7)

Одна з колод карт, якою пишається пан Юрій, випущена приблизно у 1940 році австрійською фірмою «Piatnik». На даний час, вона є єдиною компанією, яка постачає карти на Чемпіонати світу з бріджу.

unnamed (3)

Можливо світ і не побачив би цієї захоплюючої колекції, якби не донька, Івона Лобан. Жінка закінчила  Львівську Академію Мистецтв  за  фахом дизайнер-модельєр, тому підійшла до організації і оформлення самої виставки творчо. Івона створила з карт справжні картини, а також стенди на  яких підібрані експонати різної тематики. Мету, яку поставила донька - це поділитися такою незвичайною колекцією  з друзями , знайомими. Наступний крок – створення арт-буку,  де поціновувачі гральних карт зможуть детальніше дізнатися про колекцію.

Юлія ВАСИЛИНА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: