У світі 27 мільйонів осіб мають наркотичну залежність

Сьогодні в усьому світі понад 27 млн осіб мають наркотичну залежність, з них 12 млн - ін`єкційні наркомани.

Як повідомляє Центр новин ООН, особливе занепокоєння викликає наркоманія серед дітей і молоді, у тому числі пристрасть до синтетичних опіоїдів, зокрема до фентанилу, що швидко зумовлює сильну психічну і фізичну залежність. Цю проблему обговорюють учасники 60-ї сесії Комісії з наркотичних засобів, яка розпочала роботу у Відні.
Експерти наголошують, що ймовірність передозування фентанілом удвічі вища, ніж героїном. Фентаніл вважається найсильнішим опіоїдом, доступним для використання в медицині. Він приблизно в 100 разів перевершує потенціал морфіну. Цей препарат цінний тим, що він має потужні знеболювальну та седативну дію і широко використовується для зняття сильного болю, а також для анестезії.

В останні роки зростає зловживання такими лікарськими засобами і спостерігається висока залежність від них. Вперше продукти, що містять фентаніл та його аналоги, з`явилися на «чорних ринках» наркотиків у 1970-80-х роках.
Сьогодні незаконне виготовлення фентанілу сягає безпрецедентних масштабів. Необхідні матеріали та обладнання для виробництва можна легко придбати за низькою ціною через Інтернет. Ситуація ускладнюється появою нових фентанілових аналогів, які не були схвалені для медичних цілей.
На думку експертів, найбільше з проблемою передозування опіоідами зіткнулися країни Північної Америки. Спочатку різке зростання випадків передозування в США було пов`язане з пристрастю до героїну, однак нинішня криза обумовлена нелегальним виготовленням фентанілу або фентанілових аналогів. Саме з вживанням цих засобів пов`язують кілька ”епідемій смерті від передозування”, які прокотилися країною в період після 1970-х років. З осені 2013 року через передозування фентанілу та його аналогів у країнах Північної Америки загинули 5 тис. осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: