Відкупились: масштабні махінації на львівській митниці тепер приховує і прокуратура

customs as blue signboard on ukrainian language, travel
customs, blue signboard on ukrainian language, travel details

Яка ціна закону й справедливості на Львівщині?

Виявляється, це не жертва Небесної Сотні чи бійців АТО, що захищають наш дім і нову Україну, що народ її нещодавно виборов. Це не беззаперечне прагнення людей пишатись своєю державою, побороти корупцію і постійні «схеми». Ні, це – 60 тисяч доларів, що за них масштабну аферу митників тепер «спускають на гальмах» у правоохоронних органах.

Хотілося би говорити, що це перебільшення, але ні. І навіть враховуючи гучну справу проти голови ДФС Романа Насірова, митні махінації на обласному рівні намагаються щосили приховати. Справу мала би розслідувати обласна прокуратура, адже, згідно із офіційними відповідями журналістам Дивись.info, усі матеріали перевірок вже кілька місяців як передані органам прокуратури, однеаче, віз і нині там.

Передісторія така: восени минулого року Україну сколихнуло розслідування  – митники обкрадають українців на мільярди гривень щороку лише однією «схемою» нелегального ввозу авто з іноземною реєстрацією. Тоді ці махінації побачили в центральному органі ДФС і доручили усім обласним митницям розібратись. Прикметно, що тоді у рейтингу щомісячних оборотів із великим відривом «лідирувала» Львівщина. Маємо чим пишатись у третій рік після Революції…

Тоді ж, восени у справу включилась прокуратура, яка й мала надати правову оцінку діям митників. Пропри кілька місяців часу немає ані оголошених підозр, ані результатів розслідування, не те що першого суду. А все чому? Бо керівник митного посту, який підозрюється у мільйонних махінаціях, пан Андрій Піх просто відкупився.

Поінформовані джерела в ДФС називають цифру у 60 тисяч доларів за те, що справу «спустять на гальмах», а всі залишаться при посадах.

10 000 нелегальних авто в рік

Ще у вересні минулого року були виявлені вражаючі махінації з системою електронних журналів «Інспектор», через які держава недоотримала мільярди, а нелегальні авто наповнили вулиці українських міст. Детальніше про саму схему розповімо нижче, адже вона не є секретною – ДФС навіть підрахувала збитки ( загально по Україні йдеться про понад 10 000 нелегальних авто, а збитки, завдані лише на одному митному пості «Мостиська»  за неповний 2016 рік оцінюють у близько 34 мільйони гривень, тобто близько 2 тис. ввезених машин).

Після цього грандіозного відкриття обласним підрозділам було доручено провести перевірки, стосувалось це і Львівської митниці, яка лише за два тижні вересня (судячи із офіційних даних ДФС) сприяла ввезенню 214 (!) нелегальних автомобілів. Відтак, наприкінці вересня почалася масштабна перевірка, аби виявити, хто саме із митників був причетний до махінацій.

Митна схема

Підозра, як виявляється зі звіту Львівської митниці ДФС, дійсно впала на одну зі змін митників на пункті пропуску «Мостиська». Йдеться про те, що роль інспекторів у цій афері наступна: українські митники користуються системою електронних журналів АСМО «Інспектор». Іноземець в’їжджає в Україну на авто, митник на пункті бере паспорт громадянина і технічний паспорт транспортного засобу, вносить дані громадянина в вищезгадану електронну базу. Справа в тому, що згідно з законом, іноземець має право ввезти на територію України лише 1 транспортний засіб, а якщо він на ньому потім не покинув територію України і ввозить інший (перший, відповідно залишився на нашій території), то на нього має скластися протокол про порушення митних правил згідно ст. 481 МКУ зі стягненням 17 000 гривень штрафу. Відтак, система «Інспектор» показує, чи ввозив вказаний громадянин авто на територію України. І якщо цей громадянин вже має ввезені на територію України транспортні засоби, то в системі спрацьовує автоматичний ризик «АСАУР». Він реагує на прізвище громадянина або серію чи номер паспорта.

І от зацікавлений інспектор видаляє прізвище громадянина, який намагається вчергове ввезти авто в Україну, заносить у базу неправдиві дані із вигаданими прізвищами чи даними паспорта, проводить повторну перевірну «АСАУР» і вуаля – ризиків не виявлено!

Потім митник міняє дані на реальні і успішно здійснює митне оформлення, а в Україну потрапляє чергове (десяте, соте, тисячне) нерозмитнене і по факту нелегальне авто, яке продають на сайтах оголошень будь-кому не залежно від віку, стану свідомості і наявності прав. Хочете ще раз спитати, чому на Львівщині щодня в ДТП гине людина?...

«Пінг понг» між ДФС і прокуратурою

Відтак, після розголосу і проведеної у вересні перевірки Львівська митниця звітувалась, що «за системне неналежне виконання посадових обов’язків, порушення вимог Порядку здійснення аналізу та оцінки ризиків … наказом Львівської митниці ДФС від 10.11.2016 застосовано дисциплінарне стягнення – попереджено про неповну службову відповідність: Прасулова О.О.,  Мироненка В.В., Крижко Д.С., Солопа Є.Ю., Лобозінську М.С. На даний час працівники перебувають на посадах».

От така лагідна митниця – системні порушення (які до того ж мають ознаки кримінального злочину), мільйонні збитки держави і лише «неповна службова відповідність» навіть без відсторонення від роботи на час розслідування. Цікаво, яким аморальним корупціонером треба бути аби «повність не відповідати» службовим вимогам митниці???

А от справа начальника митного посту Андрія Піха потрапила на розгляд дисциплінарної комісії Львівської митниці ДФС, де, очевидно, і припала пилом, адже за даними з джерел у ДФС, Піх продовжує працювати на своїй посаді, щоправда «схему» трохи пригальмував, допоки галас вщухне.

Більше того, ще станом на початок листопада митниця відзвітувалась: матеріали перевірки по зазначених особах відправлені на адресу прокуратури Львівської області, аби та надала правову оцінку, чи мали дії вищезазначених осіб корупційну складову.

І прокуратура досудове розслідування дійсно почала, втім так нікуди й не просунулась. Вже у лютому (так-так, чотири місяці потому!) Юрій Квятківський розповів журналістам, що роботи ще багато, про результати говорити зарано і взагалі: «Ми призначили службову перевірку для того, щоби вони визнали відповідальність тої чи іншої особи, — каже Юрій Квятківський. — У них є відділ внутрішньої безпеки, який цим займається».

Це при тому, що результати службової перевірки, ініційованої центральними органами ДФС чотири місяці тому були, за словами ДФС, відправлені органам прокуратури. Це при тому, що сама митниця просила надання правової оцінки не у власного відділу безпеки, а у прокуратури! Чим можна пояснити цей «пінг-понг»? І чому при всьому цьому зазначені митники не відсторонені від роботи на час таких масштабних, як каже прокурор, перевірок?!

Нещодавно виявились нові і доволі вражаючі подробиці справи. Детальніше про це читайте тут, але якщо коротко, то у черговій відповіді ДФС на запит журналістів Дивись.info дізнаємось, що загалом через цю ситуацію Львівська митниця покарала 259 посадових осіб митниці. Спитаєте як? Їх позбавили премії – когось повністю, а когось частково. І от що ще цікавіше: зі списку притягнутих до відповідальності (нехай і дисциплінарної) у другій відповіді з ДФС зникли два прізвища, які раніше розглядалися чи не як головні фігуранти корупційної схеми – йдеться про Андрія Піха – начальник відділу митного оформлення №4 митного поста «Мостиська» та його заступника Олександра Бідника.

Про них взагалі аніслова. Більше того, виходячи із другої відповіді ДФС, службове розслідування тимчасово призупинене, бо ж: «В ході проведення вказаного службового розслідування, з метою отримання додаткової інформації, яка має суттєве значення для досягнення мети та завдань службового розслідування, зокрема, і для встановлення суми можливих збитків заподіяних державі, Львівською митницею ДФС скеровано запит щодо отримання відповідних відомостей від органів іноземних держав».

Після такого «ефективного» розслідування починаєш розуміти, що недарма прокуратура отримала свої 60 тисяч «відкупних», і недарма митниця так покриває своїх (бо ж бачимо, що зараз стається із Насіровим). І тепер є всі шанси, що ця багатомільярдна справа припаде пилом аж поки громадськість не переключиться на інші проблеми та інші хитромудрі «схеми».

Тепер залишається запитанням, чи після такого широкого розголосу, стане справою честі «прикрити» канал нерозмитнених авто на Львівщині для керівництва обласної та центральної ДФС, для прокуратури, для всіх правоохоронців?

Мар'яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: