Заслужений вчитель та керівник Центру моніторингу якості освіти закликав скасувати ЗНО

DV-Pre

Заслужений вчитель України, керівник Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Віктор Громовий закликав скасувати ЗНО в Україні.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

Зокрема, Віктор Громовий наголосив, що зараз ЗНО втрачає свій антикорупційний потенціал і приносить більше шкоди, аніж користі вітчизняній системі освіти.

«Усе тече, все минає… 10 років тому ЗНО стало потужним інструментом подолання корупції на етапі вступу до ВНЗ. Звісно, тоді теж прораховувались і можливі негативні наслідки цього кроку. Зокрема, міжнародні експерти попереджали, що після запровадження ЗНО в школі настане «епоха репетиторів», — пише експерт.

Віктор Громовий зазначає, що сьогодні пропозиція студентських місць значно більша за кількість абітурієнтів.

Читайте також: Інклюзивна освіта: чи готові загальноосвітні школи прийняти особливих дітей

«Наші абітурієнти стають "балуваними", адже у них є тепер досить широкий вибір. Можна запросто поїхати навчатись, наприклад, до Польщі чи навчатись не виходячи з власної кімнати, обравши цікаві саме мені безкоштовні он-лайн курси. Тож, стає очевидним, що тепер ЗНО втрачає свій антикорупційний потенціал і приносить більше шкоди, аніж користі вітчизняній системі освіти. На порядку денному стає необхідність створення плану Б, який би окреслював подальше життя нашої освіти вже без ЗНО», — зазначає Віктор Громовий.

Читайте також: Нова українська школа: утопічні мрії, катастрофа чи реальний шанс змінити країну (опитування)

Утім, експерт наразі залишає відкритими питання, на кшталт, як не допустити повернення корупції при вступі до престижних ВНЗ, як змінити роль школи, яка втрачає функцію «підготовчих курсів» для вступу до ВНЗ тощо.

Скріншот зі сторінки Віктора Громового

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: