У Львові стартує акція з раннього виявлення і профілактики туберкульозу

З 20 березня до 7 квітня львів’ян закликають пройти флоорографічне та спірографічне обстеження, щоб профілактувати і вчасно виявляти туберкульоз та захворювання легень.

Цьогоріч акція відбудеться уже вдесяте поспіль в рамках Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на туберкульоз (24 березня).

Туберкульоз передається аерогенно, тобто через повітря, і зараження відбувається при вдиханні повітря у закритих приміщеннях, які погано провітрюються, і де перебуває або перебувала хвора на відкриту форму туберкульозу людина. Збудник легко потрапляє в організм, проте  частіше не спричиняє захворювання. Лише у 10% осіб, які інфікувалися туберкульозною паличкою, розвивається туберкульоз, і найчастіше він виникає у людей зі слабкою імунною системою,  хворих на цукровий діабет, дітей до 5 років, підлітків, осіб похилого віку, хворих на злоякісні новоутворення, ВІЛ-позитивних.

«Туберкульоз – соціально значима проблема, і з 90-х років в Україні офіційно зареєстрована епідемія туберкульозу. Епідемія туберкульозу Всесвітньою організацією охорони здоров’я оголошується тоді, коли показник захворюваності перевищує 50 випадків на 100 тис. населення.

2016 року захворюваність на туберкульоз у Львові становила 53 випадки на 100 тис. населення, тоді як у 2015р. – 56,2 випадки на 100 тис. населення. Проте незважаючи на зменшення кількості хворих,  смертність від цієї недуги збільшилась з 6,5 випадків на 100 тис. населення у 2015 році до 8,5 випадків у 2016 році. Це пояснюється збільшенням кількості померлих осіб без постійного місця проживання, а також збільшенням кількості резистентних форм туберкульозу та пізнього звернення до медичних закладів тих пацієнтів, яким вперше  діагностували туберкульоз.

Ризик виникнення туберкульозу завжди існує. Захворювання розвивається дуже непомітно, пацієнт може не звертати уваги на незначний кашель, незначне підвищення температури, пітливість, загальну слабкість, на втрату ваги тіла, і може це пов’язувати з іншими причинами, хоче це може бути ознаками туберкульозу», - пояснює начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: