У полоні целофану: ситуація із вивозом сміття у Жовкві – критична

DSCF6901-min

Не тільки Львів став заручником сміття. У Жовкві ситуація не краща – сміттєві майданчики переповнені, вулиці всіяні целофаном – пакети валяються під ногами, «прикрашають» дерева. Єдине, що залишилося незмінним – це платіжки за вивіз сміття, які приходять вчасно ще й з погрозами…

Проблеми із вивозом сміття у Жовкві почалися тоді ж, коли й у Львові, адже грибовицьке сміттєзвалище розташоване на території району і, зрозуміло, що після закриття полігону ТПВ Жовквівський район теж опинився в доволі скрутній ситуації. Втім за надмірною увагою до Андрія Садового «сміттєвих» проблем маленької Жовкви ніхто майже не помітив.

Вже із червня сміття почали вивозити з перебоями, зазвичай раз на місяць, якщо пощастило, то інколи двічі. Єдине місце, яке може похвалитися бодай відносною чистотою – це центр, та й то не увесь. Роками вивезенням сміття займалося КП «Жовківське МВУЖКГ», але у грудні минулого року виконком Жовківської міської ради ухвалив рішення, що місцеве комунальне підприємство заміниться іншим – «АВЕ-Львів», яке стало переможцем конкурсу.

«2. Визначити ТОВ «АВЕ Львів» виконавцем послуг на збирання та вивезення побутових відходів на території міста Жовкви строком на 12 місяців та доручити міському голові в 10-ти денний термін укласти з ТОВ «АВЕ Львів» договір на надання послуг із збирання та вивезення побутових відходів відповідно до Типового договору (додаток2 до Порядку проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №1173 від 16 листопада 2011 року)», – йдеться у рішенні виконкому.

А цінова пропозиція ТОВ «АВЕ Львів» виглядає наступним чином:

Тариф на послуги з вивезення твердих побутових відходів для різних типів споживачів при загальній системі обслуговування з використанням контейнерів для накопичення ТПВ ємністю 1,1 куб.м.:

- для населення за мешканця – 11,20 грн.;

- для комунальних підприємств, ОСББ, ЖБК за 1 куб.м. – 88,97 грн.

- для бюджетних організацій за 1 куб.м. – 91,77 грн.;

- для комерційних організацій за 1куб.и. – 104,39 грн.;

Тариф на послуги для населення при індивідуальній системі обслуговування з використанням контейнерів для накопичення ТПВ ємністю 0,12 куб.м:

- для населення за 2 випорожнення контейнера в місяць – 40,00 грн.

Власне з моменту ухвалення цього рішення виконкомом проблеми з вивезення сміття у Жовкві стали ще гіршими. У більшості мешканців приватного сектору (а це більшість населення міста) востаннє забирали сміття на початку січня. Єдине, що було незмінним – це платіжки.

Вони продовжували надходити, хоч і послуга не надавалася не те що частково, а цілковито. Відтак кошти за послугу продовжували надходити на рахунки комунального підприємства від населення. Звісно, з одного помешкання – це копійки, але помножмо копійки на загальну кількість і сума не виглядатиме вже так смішно. До того ж не зрозуміло, чому підписання договору з «АВЕ.Львів» так затягнулося. Адже у рішенні виконкому зазначалося, що мер мав у 10-денний термін підписати угоду з «АВЕ. Львів». А на початку лютого голові РДА Надії Щур довелося ледь не особисто їздити з працівниками «АВЕ.Львів», щоб прибрати переповнені майданчики.

Головне, що і до відповідальності притягнути за нахабне залітання до кишень жовкінчан навряд чи вийде, бо, згідно із законом, доки ти сплачуєш за рахунками, доти ти погоджуєшся з умовами  конклюдентного договору. Більшість городян платили, бо все ж сподівалися, що одного дня сміття таки заберуть комунальники. Та минув місяць, другий і ось сьогодні людям почали приходити платіжки, в яких зазначено, що договір про вивезення твердих побутових відходів розривається з 1 березня, але споживач зобов’язаний сплатити за рахунком.

Обурені мешканці, які стали телефонувати на номер, вказаний для довідок, зіткнулися лише одним – хамством.

«Рахунки приходять з нового року, а сміття ніхто не забирає, дзвонили на номер для довідок, у відповідь нахамили і сказали, що ви все одно заплатите! Крім того, сказали, що сміття вивозять, згідно із договором – двічі на місяць», – діляться жовківчани у соцмережах.

Не краща ситуація і з багатоквартирними будинками, де встановлені контейнери. Хоча комунальне підприємство начебто розриває договір із 1 березня, насправді припинили виконувати свої обов’язки вони значно раніше. А найцікавіше було згодом – комунальники з майданчиків прибрали свої контейнери. І не просто прибрали, а сміття, яке було в них, висапали просто на землю. ІА Дивись.info це підтвердили і в «АВЕ.Львів».

«Так, справді, сміття викинули, а контейнери свої забрали. Хоча була домовленість, що ми почнемо працювати на чистих майданчиках, встановимо свої контейнери і так далі», – розповів керівник комерційного відділу «АВЕ.Львів» Юрій Демцьо.

Треба віддати належне львівській компанії, поступово вони намагаються очистити майданчики. Але ситуація ускладнена й тим, що сміття не вивозять з приватного сектору, відтак чимало мешканців – хто машиною, хто велосипедом, а хто й пішки – тягнуть відходи до контейнерів. Ось і виходить, що кількість сміття зростає значно швидше. Зрештою, добре, якщо до контейнерів, бо останнім часом дедалі частіше «цікаві» знахідки активісти виявляють у лісосмугах.

У міській раді вмили руки – мовляв договір укладений з львівською компанією, а інше – це не до нас. Тепер за все відповідає «АВЕ.Львів». Звісно, ми хотіли почути з цього приводу і позицію мера Жовкви Петра Вихопня, однак так і не змогли до нього додзвонитися.

У львівській компанії запевнили, що сміття вивозитимуть і угоди з мешканцями приватного сектору укладатимуть. «Наразі ми готуємо офіс у Жовкві. Щойно завершаться підготовчі роботи, почнемо укладати угоди», – сказав Юрій Демцьо.

Куди вивозять сміття зі Жовкви, на «АВЕ.Львів» повідомили відмовилися. «На сертифіковані сміттєзвалища», – сказав комерційного відділу.

Тим часом ситуація набуває доволі загрозливих масштабів: щойно потеплішає – з’явиться ще й запах, і пацюки, а про ворон, які давно взяли в облогу міський парк, годі й говорити – навряд чи збільшення сміття у місті сприятиме зменшенню популяції. З відкриттям нового туристичного сезону сміттєві «прикраси» міста теж не підуть на користь популяризації Жовкви як туристичного центру…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: