Рада на службі: історія собаки, що врятував людей від аварії на залізниці

БУКВІ

«На службі» - це історії про собак, які щодня віддано виконують свої доручення, працюючи у державних установах і службах України.

Спецпроект створений у співпраці з ТМ «Club 4 Paws» – міжнародним брендом українського виробника раціонів для тварин преміум-класу.

Рада

Рада – німецька вівчарка. Чорна, з домішками жовтого кольору.  Їй п’ять років. Близько трьох з них вона працює в одеській філії «Укрзалізниці». Як для службового собаки, це ще дуже маленький термін. Професійний шлях більшості з них сягає 10-15 років. Але незважаючи на свій молодий вік, Рада попередила аварію на колії, що врятувало життя пасажирам потяга. Про це – далі.

Кажуть, що німецька вівчарка – це собака одного господаря. Вона прив’язується до однієї людини і повністю їй довіряє. Такою людиною для службових собак є провідник. Для Ради – Олексій. Він знає свою вихованку досконально.

«У нас тут – рутина. Щоденна. Якщо вам цікаво, чи знаходять наші собаки вибухівку, наркотики чи інші протизаконні речі – ні. Такі ситуації, на щастя, на залізницях практично не трапляються. Але наші собаки «на відмінно» справляються з іншими завданнями: допомагають попереджати грабежі, вистежувати  злочинців, знаходити вкрадені речі. Це вони роблять бездоганно», - розповідає Олексій, представник «Одеської залізниці» і провідник Ради.

[dyvys_blockqoute text="Наші собаки «на відмінно» справляються з іншими завданнями: допомагають попереджати грабежі, вистежувати  злочинців, знаходити вкрадені речі. Це вони роблять бездоганно" author=""]

Коли – «безвідмовна зброя», а коли – «панда»

Провідники відчувають характер свого собаки, його настрій. Олексій розповідає, що його улюблениця має два типи характеру – «безвідмовна зброя» і «панда». Чому?

«Собака, мабуть, впевнений, що на роботі треба працювати на 101%, а на вихідних – спати та їсти як неповоротка панда. Така - Рада. Але до офіційного собаківництва це зовсім не має стосунку. Це мої суб’єктивні відчуття», - пояснює Олексій.

Рада ще дуже молода, але вже має репутацію сміливого та відданого собаки. За її участю регулярно зупиняють злочинців.

Про те, як Рада врятувала пасажирів потяга

Олег згадує подію майже річної давнини – лютий 2016-го. Тоді Рада допомогла попередити аварію і врятувала життя людей.

«Залізнична колія – це вартісна конструкція. З неї можна поцупити рейки або спеціальні підкладки. Щоб поцупити рейки – необхідне спеціальне обладнання, і це складний процес. Тому крадії віддають перевагу підкладкам, які дуже легко знімаються. І якщо людина вкраде таку підкладку, то рейку зі шпалою нічого не буде з’єднувати. І будь-який поїзд – вантажний чи пасажирський – потрапить в аварію», - зазначає Олексій.

На жаль, за словами спеціаліста, такі аварії в Україні трапляються нерідко. А Рада допомагає їх уникати, і робить це – дуже успішно.

«Добре пам’ятаю ту ніч і ситуацію. Було холодно, падав легкий сніг. Нам повідомили, що хтось є на колії. Зрозуміло, що не просто так. Ми відразу пішли туди з напарником і з Радою. Ми затримали злодія, а як потім з’ясувалося, ним виявився 28-річний мешканець села, що поряд розташоване. І Рада тримала його до того часу, поки не прибули відповідні служби і забрали злодія у відділ. Нам навіть не знадобилося діставати зброю» - згадує Олексій.

[dyvys_blockqoute text="Рада тримала крадія до того часу, поки не прибули відповідні служби і забрали злодія у відділ, нам навіть зброю не довелось діставати" author=""]

Попереду у Ради ще багато серйозних доручень і викликів. Вона обов’язково впорається з ними, адже це її покликання.

Ім’я представників  державних установ задля їхньої безпеки змінено.

ТМ «Club 4 Paws» - це один із брендів компанії Kormotech, яка сприяє зміні ставлення в українському суспільстві до собак і формує культуру поведінки з тваринами. За підтримки ТМ «Club 4 Paws» вдалося реалізувати всеукраїнську ініціативу «Не залишай нас в АТО», результат якої – сотні волонтерів, передача 30 тонн кормів у 17 міст і тисячі нагодованих тварин.

Раціони ТМ «Club 4 Paws» щороку перемагають у тендерах для державних установ і служб України, забезпечуючи здоров’я чотирилапим захисникам. Собаки одеської філії «Укрзалізниці» харчуються раціонами ТМ «Club 4 Paws» упродовж 2-х років. Загалом же раціонами забезпечено  тисячі собак, а це десятки державних установ. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: