Москаль проти Садового: хто каже правду

1

З 2011 по 2015 рік майже 125 тисяч українців претендували на отримання угорського паспорта за спрощеною процедурою. Станом на лютий 2015 року отримали угорські паспорти 94 тисячі закарпатців. Це офіційні дані, оприлюднені Арпаді Яношем Потапі, державним секретарем Угорщини.

З 2011 по 2015 рік майже 125 тисяч українців  претендували на отримання угорського паспорта за спрощеною процедурою. Станом на лютий 2015 року отримали угорські паспорти 94 тисячі закарпатців. Це офіційні дані, оприлюднені Арпаді Яношем Потапі, державним секретарем Угорщини.

У справжній скандал переросло висловлювання мера Львова Андрія Садового про те, що 30-40% мешканців Закарпаття мають подвійне громадянство. Дуже різко на цю заяву, зроблену в інтерв’ю одному з українських видань, відреагував голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль.

Отже, відповідаючи на запитання журналіста щодо президентського законопроекту, який передбачає покарання за наявність подвійного громадянства, Андрій Садовий відповів: «На моє переконання ми маємо дуже цінний ресурс — українців, які живуть у різних країнах світу. Було б дуже добре, якби вони мали українське громадянство. Ми б активніше їх залучали до співпраці. А цей законопроект розв'яже хіба що точкові проблеми. Хтось із бізнесменів, які йому не подобаються, має три-чотири паспорти, можливо, він хоче зробити їм капость. Але як це доводити, як вилучати? Це смішно, як на мене.

Наскільки знаю, практично всі, хто займається бізнесом на Закарпатті мають ще один паспорт. Думаю, відсотків 30—40% в тій області є громадянами не тільки України. Якщо ми їх позбавимо громадянства України, вийде що в деяких районах живуть тільки громадяни інших країн. І що тоді? Території будемо віддавати? Чи що? На Банковій ніхто не думає стратегічно».

Дуже різко на цю заяву Садового відреагував голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль.

«Різноманітні експерти, журналісти й політики, більшість із яких ніколи не були на Закарпатті, постійно розповідають про нашу область різні страшилки, пов’язані з іноземним громадянством (особливо угорським). У мене тільки одне пояснення заяви пана Садового – напевно, він образився, що ми відмовилися прийняти львівське сміття», – сказав Москаль.

І додав: «Ми самі потопаємо в смітті ще й «експортуємо» його річками в Угорщину й Словаччину. Тому ця відмова цілком обґрунтована. Не можна поширювати нісенітниці про сусідню область, треба позбутися сміття не тільки на вулицях, але і в голові».

Тим часом заяви угорських урядовців свідчать про наступне: щороку кількість охочих отримати угорський паспорт зростає.

«З початку процесу натуралізації ми збільшили кількість угорських громадян до 920 тисяч», – про це заявив Жолт Шем'єн, віце-прем'єр Угорщини, що відповідає за національну політику, під час засідання Ради угорської діаспори в Будапешті 30 листопада 2016 року.

Угорські ЗМІ писали, що з травня 2010 року, коли вступив у дію закон про спрощену процедуру отримання громадянства Угорщини (натуралізацію), було розглянуто понад 920 тисяч заявок від іноземців, і з них 820 тисячі осіб вже склали присягу та отримали угорські паспорти.

На початку 2016 року йшлося про 825 тисяч заявок від іноземців, а присягу склали 762 тисячі осіб.

За словами Жолта Шем'єна, угорський уряд має на меті до 2018 року надати угорське громадянство мільйону осіб з числа іноземної діаспори.

До речі, серед претендентів на отримання угорського громадянства перше місце посідають румуни, друге – серби і третє – українці.

За даними угорськиx ЗМІ, торік документи для отримання громадянства Угорщини подало понад 124 тисячі українців, переважна більшість із Закарпаття.

Отже, спираючись на офіційну статистику угорського уряду, близько 125 тисяч українців мають ще й паспорт Угорщини. Якщо припустити, що більшість з них мешканці Закарпаття, то виходить, що подвійне громадянство мають 10% населення краю (а не 30-40% як сказав Андрій Садовий), оскільки станом на 2016 рік кількість населення області становила мільйон 259 тисяч населення.

До речі, 2010 року, коли Геннадій Москаль був ще депутатом ВР, він заявляв, що на Буковині щонайменше 50 тисяч громадян має, крім українського, ще й румунський паспорт. Натомість тодішні офіційні дані засвідчували, що лише 3,5 тисячі українців набули румунського громадянства.

Згідно з румунськими правилами отримання паспортів, документ може отримати кожен громадянин України, який надасть у спеціальну комісію при румунському Міністерстві юстиції свідоцтво про народження когось із родичів, які народилися в Румунії до 1940 року – саме тоді Північну Буковину і Південну Бессарабію повернули до складу України. За офіційними даними, громадянами Румунії стали 3,5 тисячі українців.

Станом на 2015 року у компаніях-посередниках в набутті румунського громадянства заявляли по 50 тисяч осіб з подвійним громадянством. При чому 2015-го охочих мати другий паспорт різко побільшало. Це пов’язували із можливістю ухилення від мобілізації.

Слід зазначити, що серед власників двох паспорті лідирують не ті, хто набув румунське чи угорське громадянства, а власники російських паспортів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: