Лєщенко розповів американцям, що для відносин Трампа з Україною зробив Манафорт

Gty_paul_manafort_nbc_hb_160411_16x9_992
Пол Манафорт / DCWhispers.com

Розкриття обставин співпраці політтехнолога Пола Манафорта із екс-президентом України Віктором Януковичем та «Партією регіонів» може вплинути на плани Президента США Дональда Трампа щодо налагодження відносин із Росією.

Таку думку на сайті американської аналітичної організації The Atlantic Council висловив український журналіст Сергій Лєщенко (стаття під назвою What the Manafort-Yanukovych Axis of Corruption Means for Trump and Ukraine).

Лєщенко звертає увагу, що протягом декількох місяців американські журналісти намагалися відкрити агента впливу Росії всередині нового Білого дому. Увесь цей процес є результатом конфлікту, що почався під час президентської виборчої кампанії у США, коли більшість основних ЗМІ згуртувалися проти Трампа. Поки він без будь-яких доказів критикував їх за необ'єктивність.

Один із головних гравців у цьому конфлікті добре відомий в Україні: Пол Манафорт. Він керував виборчою кампанією Віктора Януковича у 2006, 2007, 2010 і 2012; він використовував цинічні методи для експлуатації розриву між україномовними і російськомовними громадянами України, щоб допомогти Януковичу зробити свій слід на політичній карті; його стосуються двадцять два записи платежів на загальну суму 12,7 мільйона доларів у «чорній бухгалтерії» «Партії регіонів». Про його зв'язок із брудними грошима згадував навіть Володимир Путін.

Нове розкриття фінансового шахрайства Манафорта у Києві вкотре стало новиною у США. Директор ФБР Джеймс Комі недавно визнав, що американські спецслужби досліджують зв'язки Манафорта із російськими офіційними особами. Останнє дослідження Associated Press показало, що Манафорт запропонував політичну стратегію Росії олігарху Олегу Дерипаску, щоб придушити прозахідну опозицію і зміцнити проросійські політичні партії у країнах, що межують із Росією, а також поліпшити імідж російської влади і Путіна по всьому світу.

Парадокс, що виник у США, може стати вигідним для України. З одного боку, Трамп оголосив про своє бажання укласти союз із Путіним за спиною України і навіть обійти всю Європу. З іншого боку, американські ЗМІ полюють за компроматом, який зв'яже Трампа із російськими спецслужбами або вищими посадовими особами. Таким чином, чим сильнішими є докази, тим більше негативу у суспільної думки США до союзу між Білим домом і Кремлем. І це знизить ймовірність того, що Трамп, чутливий до суспільного настрою, схвалить такий небезпечний союз.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: