«Поляки, які перекрили трасу»: як українські медіа поширювали російський фейк

17618843_1510534489010880_1908112673_n

Російські медіа розповіли про перекриття міжнародної траси «Львів-Варшава» поблизу села Гряда на Львівщині як про акцію польської громади регіону. У такому трактуванні повідомлення скопіювали і деякі медіа в Україні.

Російські медіа розповіли про перекриття міжнародної траси «Львів-Рава-Руська» поблизу села Гряда на Львівщині як про акцію польської громади регіону. У такому трактуванні повідомлення скопіювали і деякі медіа в Україні.

Невдовзі після завершення акції голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, очільник управління СБУ у Львівській області Віктор Андрейчук та голова ГУ Нацполіції Львівської області Валерій Середа провели брифінг. Вони повідомили, що проведена акція є провокацією, а не виявом позиції польської громади Львівщини.

«Мала місце провокація російських спецслужб з метою дестабілізувати ситуацію на Заході України. Серед учасників цієї події не було жодного поляка», – заявив Олег Синютка.

Тим часом ряд російських медіа, зокрема телеканал «Звезда», Lenta.ru, Рен-ТВ, «Вести», передали новину про «перекриття траси «Львів-Варшава» польською громадою Львівської області». За ними повідомлення повторили в Україні: «Комсомольськая правда в Украине», «Комментарии», «Вести» (vesti-ukr) та сайт ICTV. Про це свідчить огляд, підготовлений журналістом Романом Раком, що його він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Зрештою на сайті ICTV змінили заголовок новини. «Комментарии», «Вести» та «Комсомольская правда в Украине» утрималися від коригувань.

Голова Інституту національної пам'яті України так прокоментував інцидент: «Кремль в своїй грі спрямованій на атаку польсько-української співпраці грає водночас дві ролі – обурених поляків та обурених українці».

Нагадаємо, невідомі з плакатами польською мовою сьогодні перекрили рух по міжнародній трасі «Львів-Рава-Руська» у селі Гряда. Протестувальники палили димові шашки та демонстрували плакати із написами «Поляки, об’єднуйтеся».

Огляд підготував Михайло Драпак

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: