«Забутий центр Європи»: німецький журналіст написав книгу про Львів

135049714-p-590_450
Lemberg / Badische Zeitung

Місто левів, яке 1998 року отримало захист ЮНЕСКО. Місто, зміни назв якого відображають його болісну історію перебування у різних державах. Журналіст із німецького Фрайбурга Луц Клевеман написав книгу про минуле Львова – «Lemberg. Die vergessene Mitte Europas».

Про це повідомляє регіональне видання Фрайбурга (міста-побратима Львова) «Badische Zeitung».

Як журналіст він наполягає: книга принципово відрізняється від історичного дослідження, вона представляє образ Львова. Клевеман провів ряд інтерв'ю із працниками архівів, істориками та просто людбми, які живуть у столиці Галичини.

Клевеман розповів, що його огорнув жах, коли він писав, як друге за кількістю населення місто на сході Європи перетворилося на братську могилу під час Другої світової війни. На відміну від історика, який повинен написати про предмет відсторонено, Клевеман дає волю своєму здивуванню.

Автор веде оповідь від часів пізньої Австро-Угорської імперії (кінець ХІХ століття), коли Львів був багатонаціональним містом, у якому квітло громадське, культурне та наукове життя. Часи польсько панування обмежили національні меншини у можливостях. Радянський період виселив із міста поляків, зробивши його українським, але передавши його до рук росіян.

Згадує автор безпосередньо про жахи Другої світової: як тисячі людей відправили до Сибіру під час першої радянської адміністрації, як створювали концтабір для військовополонених на місці тутешньої цитаделі, як у львівському знищили майже все єврейське населення міста (із майже 110 000, які проживали тут до війни, живими залишилися близько 300 євреїв).

«Висновок Клевемана похмурий: «У Львові потонула стара Європа. Середина континенту стала чорною дірою забуття». Клевеман своєю книгою намагається посунути «завісу мовчання», що до цього часу є над містом. Для цього він заслуговує найглибшої поваги», – підсумовує авторка «Badische Zeitung» Бетіна Шюльте.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: