За соціальним підприємництвом майбутнє: експерти про благодійний бізнес у світі та Україні

194340_14fe3f931b4f4ccaae9f517f5128ea96

Експерти розповіли, чому соціальне підприємництво має шанси стати успішнішим за звичайний бізнес, чому за ним майбутнє та у яких сфера є місце для такої діяльності в Україні.

Соціальне підприємство — це бізнес, мета якого — вирішення соціальних проблем. Частина прибутків від такої справи спрямовується на громадські інціативи, вирішення гострих суспільних проблем тощо. Зараз багато великих компаній віддають частину своїх доходів на благодійність, утім із самого початку це не було їх метою. Соціальні ж підприємства зі старту передають певний відсоток своєї каси на потреби міста, людей, допомагають вирішити нагальні потреби громади тощо.

Під час панельної дискусії на «Intro 2017: Людина майбутнього» у Львівській бізнес-школі Українського католицького університету експерти та соціальні підприємці розповіли про соціальне підприємництво як еволюцію бізнесу. Спікерами виступили:

  • Ендрю Мейн Вілсон, виконавчий директор Міжнародної асоціації MBA, який займається акредитацією 250 провідних бізнес-шкіл світу та є головою організації «Принципи відповідальної управлінської освіти» (PRME) — підрозділу ООН і лідера у сфері сталості та відповідального управління;
  • Томас Арктедіес, засновник Центру соціального підприємництва Швеції;
  • Анна Уварова, співзасновниця благодійного магазину «Ласка».

Чому соціальне підприємство може стати і стає успішним бізнесом

У серцевині такого бізнесу має бути закладена користь суспільству, зазначає Ендрю Мей Вілсон та додає, що не варто перейматися визначеннями самого поняття. Варто лише зважати на те, що таким способом ведення бізнесу ми хочемо забезпечити людей освітою, роботою та рівними правами.

Ендрю Мейн Вілсон, голова організації PRME (Принципи відповідальної управлінської освіти) та CEO AMBA (Association of MBAs). Фото: LvBS

«Якщо ви вважаєте, що те, що ви створили, є ним, то так воно і є», — наголошує експерт.

На його думку, є дві причини, чому люди почали цікавитися соціальним підприємництвом. По-перше, морально — це правильно. По-друге, ідеї соціального підприємництва можуть допомогти заробляти.

«Мої одногрупники хотіли працювати на інвестиційні банки або подібні компанії, щоби заробити чимало грошей. А зараз випускники прагнуть працювати у благодійній сфері», — зауважує фахівець.

Томас Арктедіес взагалі переконаний, що у соціального підприємства більше шансів стати успішним, ніж у традиційного бізнес-проекту. Причина тому — людина.

Томас Арктедіес, засновник Центру соціального підприємництва Швеції. Фото: LvBS

«Добре мати ідею, але важливо її втілити, ви маєте вірити у неї. І тут соціальні підприємства мають перевагу, бо легше працювати, коли ти маєш пристрасть прави, ентузіазм», — зазначає він.

Анна Уварова, співзасновниця благодійного магазину, пригадує, що п’ять років тому в Україні взагалі ніхто не знав, що таке соціальне підприємство.

«Спочатку на тебе дуже дивно дивилися, мовляв, як можна поєднувати благодійність і бізнес, розпитували, чому ми цим займаємося, зрештою, у нас же немає мільйонів за спинами, — розповідає експертка. — Але зараз це новий тренд».

Вона переконана, що саме за соціальним підприємництвом  майбутнє. Чому? Бо зараз діють емоції, покупці ними більше мотивовані і соціальний бізнес дає їх, роз’яснює Анна Уварова.

Анна Уварова, співзасновниця благодійного магазину «Ласка». Фото: LvBS

За її спостереженнями, до благодійного магазину «Ласка» приходять працевлаштовуватися люди з корпоративного сектору, бо вони шукають сенси, а не гроші, їх вони вже заробили.

«Люди готові іти на меншу зарплатню, погоджуються на ненормований графік, хочуть потім створювати щось своє», — ділиться спостереженнями підприємиця.

Як мають взаємодіяти соціальні підприємства і держава

«Мій особистий принцип — ніколи не треба повністю покладатися на владу. Зараз вона намагається скоротити рівень витрат, що необхідно через ріст населення, тому не варто розраховувати виключно на неї», — каже Ендрю Мей Вілсон.

Виконавчий директор радить звертатися до експертів, щоби вони розповіли, як залучити фінанси з інших країн, як отримати податкові канікули тощо.

Читайте також: Львівська фотограф знімає літніх людей з немовлятами заради благодійності (відео)

«Взагалі, власна справа у будь-якій країні — це непросто. 4 із 5 сатрапів зазнають невдачі до кінця третього року. Я би не сказав, що соціальне підприємництво складніше, все залежить від якості ідеї, вона — визначальний чинник. Але соціальне підприємство отримає більше підтримки, ніж ще одна кав’ярня, наприклад», — упевнений експерт.

У свою чергу, Томас Арктедіес переконаний, що державна підтримка соціального підприємництва важлива. Як і будь-якій інновацій йому потрібне початкове фінансування, бо від ідеї до її комерціалізації — довгий шлях.

[dyvys_blockqoute text="Соціальне підприємство вирішує певну проблему, а в Україні їх багато, тому варто просто робити його" author="Анна Уварова, співзасновниця благодійного магазину «Ласка»"]

Експерт також наводить приклад Швеції, де діє рух «Інноваційні закупівлі». Його активісти закликають державу закуповувати необхідне у соціальних підприємств та стартапів.

«Якщо у вас є сильна спільнота соціальних підприємців, ви можете стимулювати органи влади передбачати інновації у своїх програмах», — каже Томас Арктедіес.

Сьогодні в Україні соціальні підприємства працюють як і звичайні — для них немає особливих вимог у законодавстві. Відтак, усі змушені оформлювати себе як ФОПи, наприклад. Утім, Анна Уварова переконана, що в Україні дістати кошти для старту легше, ніж просто для бізнесу.

Читайте також: Ні готелю, ні грошей: як чиновники «вигідну угоду» перетворили на розтрату коштів громади

«Треба просто діяти. Соціальні підприємства не з’являються так часто, як ми говоримо про них. Соціальне підприємство вирішує певну проблему, а в Україні їх багато, тому варто просто робити його», — додає власниця благодійного магазину.

А от до підтримки саме з боку держави Анна Уварова ставиться доволі сторожко, бо певна, що, наприклад, пільгами будуть користуватися не стільки підприємці соціальні, скільки звичайні.

За спостереженням Ендрю Мей Вілсона, найбільше підтримують соціальне підприємництво у Данії, Норвегії і Швеції.

Де зможе розвиватися соціальне підприємництво в Україні

«Мені важко сказати, у яких сферах в Україні воно повинне розвиватися, бо я був тут лише 20 років тому і приїхав зараз. Ви повинні робити те, чим горите, але також необхідно враховувати наявну інфраструктуру і труднощі», — каже Ендрю Мейн Вілсон.

За його словами, у Львові, наприклад, буде актуальною проблема відходів, хоча вона і заполітизована. Але якщо говорити про ринок кави і кав’ярень, то Україна є дуже конкурентною у цьому плані, як і Львів зокрема. Треба враховувати це. Відтак, експерт пропонує охочим заснувати своє соціальне підприємство звернутися до місцевих органів влади і спитати їх про наявні проблеми.

Анна Уварова ж почувається більш впевнено у соціальних тенденціях України і запевняє, що сьогодні особливо актуальна тема екології, зокрема переробки відходів.

«Якщо у вас є певна технологічна розробка, то це точно буде вибух», — переконує підприємиця.

[dyvys_blockqoute text="У вас є тема, якою ви горите —ви у ній створюєте соціальне підприємство. Все має починатися із середини. Не треба тут думати зі стратегічної точки зору" author="Томас Арктедіес, засновник Центру соціального підприємництва Швеції"]

Також, на думку Анни Уварової, на теренах України популярний розвиток громад та допомога людям з особливими потребами, їх залучення до роботи.

«Головне, щоби більшості людей була зрозуміла тема. Коли ми починали, люди не розуміли, чи це комісійний магазин, чи це секонд хенд. Якщо тема соціального підприємства не зовсім зрозуміла, то варто придумати, як краще її подати», — підсумовує спікерка.

Натомість Томас Арктедіес переконаний: якщо ви соціальний підприємець, то не маєте думати про те, у якій сфері розвивати своє підприємство.

«У вас є тема, якою ви горите —ви у ній створюєте соціальне підприємство. Все має починатися із середини. Не треба тут думати зі стратегічної точки зору», — додав експерт.

До слова, у Львові діє соціальне підприємство «Майстерня мрії». Інтерв'ю з його засновницею можна подивитися тут.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: