Азаров: «Не було ніякого геноциду, не було ніякого голодомору»

____7956_650x410
Микола Азаров / РБК-Украина

Колишній прем'єр-міністр України Микола Азаров вважає, що Голодомору 1932-1933 років як геноциду не було. Це, на його думку, була звичайна помилка керівництва СРСР, що призвела до трагедії.

Таку позицію він висловив на своїй сторінці у Facebook. На його переконання, тему Голодомору використовують для політичних спекуляцій.

«Опубліковано цілий ряд документів, що свідчать, що центральне керівництво Радянського Союзу вчинило ряд дій для вирішення цієї проблеми. В одній лише Україні із державних резервів рішенням уряду виділили 23 мільйони пудів (1 пуд = 16 кілограмів) насіннєвого зерна, 6,3 мільйони пудів фуражного зерна, 4,7 мільйони пудів продовольчого зерна і більше 3,4 мільйонів пудів зерна у вигляді невідкладної допомоги. <...>

Не було ніякого ні геноциду, ні голодомору. Були жорстокі прорахунки у державній політиці, що призвели до тяжкої трагедії. І друге, на мій погляд, у той час не було зроблено усе можливе для недопуску голоду в окремих регіонах країни», – написав Азаров.

За словами екс-прем'єра, про те, що масштабного голоду не було, свідчать дані про зростання населення УРСР: « У 1926 році населення Радянського Союзу становило 147 мільйонів осіб, а вже 1939 року зросло до 170,6 мільйонів осіб. Тобто приріст населення значно менший, ніж загалом по країні. Звісно, якщо б у 1932-1933 роках загинули б мільйони, то такого приросту не було б».

На таку заяву екс-прем'єру вже відповів журналіст Вахтанг Кіпіані: «Насправді, заслужений економіст і екс-глава податкової у звичному ключі підтасовує. У 1926 р. в УСРР жили 23,2 млн. українців. У 1939 р. сфальшований комуністами перепис подає неповні 23,7 млн. українців в УРСР. Приріст у 0,5 млн. осіб за тринадцять років і є доказом геноцидної політики. Загальна кількість українців у СРСР зменшилась на три мільйони душ, не кажучи вже про ненароджених. За той самий час в Україні кількість росіян збільшилась на 1,5 млн.»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: