З 1991 року з України в офшори виведено 148 мільярдів доларів

За період з 1991 року і по сьогоднішній день, за різними оцінками, з України в офшори виведено капітал на суму у 148 млрд. доларів.

Про це інформує УНІАН.

Про це повідомила провідний науковий співробітник ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» Інна Шовкун в своїй статті в газеті «Дзеркало тижня». Україна».

За її словами, реформування фіскальної системи, націлене на деофшоризацію та детінізацію бізнесу, може стати одним із джерел залучення коштів для промислового розвитку України.

«За різними оцінками, починаючи з 1991 року, з України до офшорів виведено капітал на суму 148 млрд доларів. Не всі ці багатства виводилися з країни корупційною клептократичною владою. Бізнес використовує офшори для легального зниження податкового навантаження, зменшення ризиків (наприклад, таких, як втрата коштів у збанкрутілих банках, рейдерські захвати), спрощення судового захисту своїх інтересів (від необґрунтованих вимог податківців)», - йдеться в статті.

Шовкун зазначає, що створення в Україні сприятливих фіскальних умов буде сприяти поверненню в країну капіталів у вигляді прямих іноземних інвестицій і кредитів.
«Навіть зараз кошти з офшорів відіграють важливу роль у промислових інвестиціях. Зокрема, частка Кіпру прямих іноземних інвестицій, накопичених в промисловості України, становила 19,3%, або 2,6 млрд доларів (на 1 жовтня 2016 року), Нідерландів - 12,8%, або 1,7 млрд доларів. Кошти з офшорів надходять в економіку також у формі боргового фінансування», - підкреслила експерт.

Вона констатує, що зараз у тіньовому секторі економіки обертаються кошти, які становлять приблизно 35-40% обсягу офіційного ВВП.
«Залучити до розвитку економіки країни капітали з тіньового обігу офшорів дозволило б давно очікуване впровадження податкових і митних інвестиційних стимулів для нових промислових виробництв з допомогою механізму індустріальних парків», - підсумовує автор.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: