У Львові відновили монаший цвинтар, закладений Андреєм Шептицьким

17547026-e8d93034ee9312d00275382c0cf100aa

В неділю, 2 квітня, відбулося освячення каплиці та оновленого монастирського цвинтаря Свято-Іванівської лаври Студійського уставу УГКЦ, яка розміщена на території Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького у Львові («Шевченківський гай»).

Освячення здійснив Архиєпископ і Митрополит Львівської Архиєпархії УГКЦ Ігор Возньяк.

У церкві Софії – Премудрості Божої, яка є головним храмом монастиря, відбулася Божественна Літургія, а після цього урочиста процесія вирушила на монастирський цвинтар, який тривалий час стояв у занепаді.

Нагадаємо, 24 вересня 1930 року митрополит Андрей Шептицький заклав на території Лаври монаший цвинтар. Незважаючи на особливе значення цього місця, за радянської влади цвинтар зруйнували, а згодом колишнє керівництво музею взагалі почало засипати цвинтар сміттям.4 липня 2016 року у Свято-Іванівській Лаврі було встановлено хрест на місці монастирського цвинтаря, що стало першим кроком до відновлення історичної справедливості.

На освячення відновленого цвинтарю та каплички прийшло більше як сотня львів’ян. Архиєпископ і Митрополит Львівської Архиєпархії УГКЦ Ігор Возньяк у своєму зверненні вказав на те, що нині бракує пошани до таких святих місць. Отець Юстин розповів, що відновленню цвинтарю передували великі дискусії, потім знайшлися меценати і цвинтар відновили. Також виступив директор Музею народної архітектури та побуду ім. Климентія Шептицького Роман Назаровець, який зазначив, що відновлений монаший цвинтар стане особливим для музею місцем.

Додамо, що на монашому цвинтарі висадили туєву алею у пам’ять про воїнів, які поклали свою життя за волю України в російсько-українській війні.

Нагадаємо, що  Свято-Іванівську Лавру Студійського уставу УГКЦ 1927 року заснував Митрополит Андрей Шептицький. Лавра Святого Йоана Хрестителя у Львові розміщена на території Музею народної архітектури і побуту ім. Климентія Шептицького, який у народі відомий, як «Шевченківський гай» (вул. Чернеча Гора, 1).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: