Українцям можуть ускладнити працевлаштування за кордоном

novi-pravyla-rob-10-2016

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 6275, що вводить нові правила для посередників із працевлаштування.

Про це повідомляє портал українського парламенту.

Документ подали Ірина Луценко, Ірина Геращенко, Марія Іонова та інші представники президентської партії, тому у нього досить високі шанси отримати законний статус.

У пояснювальній записці до проекту зазначається, що наших гастарбайтерів нещадно експлуатують у всьому світі, причому, не тільки роботодавці: українці нерідко потрапляють до мереж торговців людьми. Тільки в 2012-2014 жертвами таких могло стати більш 40 тисяч громадян України.

Минулого року Україна увійшла до групи ризику за торгівлею людьми, відповідно до щорічного звіту Держдепу США. Причому, торговці живим товарів нерідко діють через агентства із працевлаштування. Їх же в Україні толком ніхто не контролює, що розв'язує руки злочинцям.

Щоб вирішити проблему, автори законопроекту пропонують істотно посилити правила роботи для посередників із працевлаштування. Так за невиконання приписів чиновників або недопуск їх до перевірки буде загрожувати агентствам штрафом в 100-200 неоподатковуваних податком мінімумів (160-320 тисяч гривень).

Органам місцевої влади також дозволили проводити позапланові рейди і перевіряти кадрові агентства, незважаючи на чинний в Україні мораторій на перевірки бізнесу. Чиновників, у разі прийняття проекту, зобов'яжуть збирати і ретельно аналізувати будь-яку інформацію щодо торгівлі людьми.

При наявності фактів участі в таких схемах агентства, його ліцензію тут же анулюють. Причому, серед таких фактів числиться, зокрема, "створення умов" для торгівлі людьми. Тобто, якщо посередник відправить українця до закордонного роботодавця, а той виявиться непорядним, відповідати будуть наші кадровики.

Та й дістати статус посередницького агентства стане непросто. Для цього фірмі знадобиться зовнішньоекономічний контракт із зарубіжними партнерами, затверджений проект трудового договору, який будуть пропонувати підписати виїжджають на роботу українцям. А плату з влаштованих громадян агентство зможе отримати не раніше, ніж йому нададуть копію вже укладеного з роботодавцем трудового контракту та підписання акта наданих послуг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: