Вибух у метро в Пітері – початок хвилі масового терору, – ізраїльський політолог

1c258ed-of5n8f0z538

На станції метро «Сінна площа» в Санкт-Петербурзі прогримів вибух, є загиблі і постраждалі. Майже напевно, 90% ймовірності, це справа рук влади.

« Путін загнаний в кут. Є висока ймовірність того, що теракт в Петербурзі - це тільки початок. Початок хвилі масового терору, такої ж, яка була перед приходом Путіна до влади», – написав на своїй сторінці у Фейсбук відомий ізраїльський політолог Авраам Шмулевич.

«Нагадаю. Вересень 1999 року ввійшов в історію Росії чорної серією вибухів житлових будинків у Буйнакську, Москві, Волгодонську. Загинули понад 300 людей, близько тисячі отримали поранення. Країна була у глибокому стані шоку. І хоча російське правосуддя оперативно відзвітувало в затриманні винних, дуже багато хто вважає, що ці вибухи були організовані владою, щоб очистити Путіну дорогу до влади. Апофеозом стали події в Рязані 22 вересня 1999 року, коли міліції вдалося затримати групу терористів за закладкою гексогену в житловий будинок. Ними виявилися співробітники ФСБ. Влада оголосила все це «антитерористичними навчаннями», але з тих пір вислів «рязанський цукор» міцно увійшло в побут.

Зараз Путін опинився у скрутному становищі. Наближаються президентські вибори. Йому нема чого запропонувати виборцеві - ні в економіці, ні в ідеології. Колишні мантри обдурення вже не працюють, ресурс псевдопатріотизму і імперської істерії вичерпаний. На акції протесту виходить вже молодь, навіть школярі.

І їм вже точно влада не може нічого запропонувати. Навіть просто говорити мовою, зрозумілою молоді, у російської пропагандистської машини виходить важко – тим більше говорити щось, що зможе цю молодь серйозно зацікавити і залучити на бік офіційної влади.

Одночасно з протестами під антикорупційними гаслами по всій РФ 27 березня спалахнули і економічні протести водіїв-далекобійників. Вони вимагають скасування системи зборів з водіїв великовантажних автомобілів «Платон». За словами водіїв, ці податки роблять їх роботу неможливою, розоряють їх, крім того - вони повинні вирости вже в середині квітня.

Найсильніший протест - в Дагестані. В акціях в цій кавказькій республіці, які тривали весь тиждень, взяли участь 97% всіх водіїв, а це до 4000 машин. Водії продовжують перешкоджати пересуванню вантажівок щодо стратегічної федеральній трасі Ростов - Баку, по якій в країну надходить значна кількість вантажів з Азербайджану і Ірану, страйкарі зупиняють колони машин, навіть якщо їх супроводжують силовики.

Протести на Північному Кавказі особливо небезпечні для Кремля, кавказці - не московські хіпстери, в регіоні вже давно, то затухаючи, то спалахуючи, йде партизанська війна. І якщо збройний протест під ісламськими гаслами зіллється з протестом економічним - з владою Москви над Кавказом буде покінчено.

Придушити хвилювання в Дагестані Москва виявилася не в стані. У п'ятницю 31 березня найбільший табір дагестанських далекобійників недалеко від столиці республіки Махачкали заблокували військові - бійці російської Нацгвардії. Більш того, з'явилися бронетранспортери, які протестують оточили і заблокували їм мобільний зв'язок. Але вони відмовилися розійтися. Солдати і техніка залишалися в таборі до ночі з суботи на неділю, потім основну частину бійців відвели на кілька кілометрів, залишивши лише «незначну кількість». І ось у понеділок - невідомі (поки) терористи підривають пітерське метро.

Арешти і розгони збити хвилю протесту нездатні, хіба що розстрілювати людей з кулеметів, так, щоб рахунок убитих йшов на тисячі - тобто влаштувати нову «криваву неділя», як в 1905-му році, коли в СПб була жорстоко розстріляна масова демонстрація робітників. Однак Путін добре знає, до чого тоді привели такі дії - «кривава неділя» стало початком революції 1905 року. Застосування летальної сили проти демонстрантів викличе і безпрецедентно жорстку хвилю міжнародних санкцій, Росія буде повністю відсічена від світової економіки, буде і кримінальне переслідування Путіна і його подільників. Тобто масове пролиття крові марно і небезпечно, більш того, швидше за все, ресурсу на таку напругу сил у Кремля вже просто немає.

По суті, єдиний важіль утримання влади, що залишився у Кремля – страх населення перед терором - але терором не з боку влади. А з боку нібито антиурядових терористів. Масовий терор залякує населення великих міст Росії і дозволяє розв'язати руки для силового придушення протестів на Кавказ, втопити Кавказ у крові.

У ЗМІ вже з'являлися повідомлення, що дагестанських водіїв затримали з камінням і «коктейлями Молотова». Тепер можна очікувати, що влада знайде не тільки саморобні запалювальні пляшки, а й цілі арсенали вибухівки та зброї.

Тим більше що «дагестанський варіант» вже допоміг Путіну утвердиться у владі. 10 серпня 1999 року, на наступний день після призначення Путіна головою уряду РФ, «Ісламська шура Дагестану» розповсюдила Декларацію про відновлення Ісламської Держави Дагестан. У відповідь Путін почав другу чеченську війну - і на хвилі всенародного ентузіазму 31 грудня 1999 року став президентом.

І сьогодні знову звинуватять кавказців.

Путін вже знає, як йому сьогодні використовувати старі перевірені методи. Потрібно терміново ввести надзвичайний стан, скасувати всі масові акції у всіх регіонах країни «з метою безпеки населення». Негайно знайти терористів з Дагестану і визначити їх зв'язок з учасниками протесту. Ще винними, досить імовірно, виявляться школярі-радикали.

Дуже ймовірно, що в нових терактах буде знайдений і український слід, особливо, якщо за вибухом в Петербурзі підуть і інші теракти. Нагадаю, що 16 лютого Путін в ході виступу на колегії ФСБ «завбачливо» заявив про те, що «влада України відкрито говорить про організацію диверсійно-терористичної і підривної роботи в Росії».

Події розгортаються стрімко.

Через годину після того, як я написав на своїй сторінці в «Фейсбуці» про те, що, швидше за все, винуватцями будуть оголошені кавказці, російські ЗМІ опублікували «фото людини, яку кримінальний розшук шукає в зв'язку з вибухом». На ньому - людина явно «мусульманської» зовнішності. У типовому ісламському головному уборі. Найбільш відповідний конспіративний наряд для терориста, чи не так? Бракує тільки таблички на грудях «у мене з собою бомба». І пакетика рязанського цукру в кишені.

Москві потрібні нові вороги, нові теми ... Відволікаючий маневр, плюс карт-бланш на будь-які придушення інакомислення, найжорстокішими заходами. Тиснути будуть не тільки Кавказ, але і всі інші регіони. У цієї влади не залишається ніяких ресурсів, крім тотального закручування гайок», – написав політолог.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: