Вчені виявили, як середньовічні англійці рятувались від зомбі-апокаліпсису

____13580_735x418

Команда британських археологів проводила розкопки на старовинному цвинтарі. Виявилось, що в цій місцині в XI-XIII сторіччях використовували досить незвичні ритуали, аби убезпечити себе від зомбі.

Під час досліджень спеціалісти вивчили кістки десяти людей, похованих в XI-XIII сторіччях в покинутому селі на півночі графства Йоркшир. З’ясувалось, що тодішні мешканці Англії дійсно боялись того, що мерці повстануть і підуть наводити безлад. Щоб запобігти цьому, перед похованням трупи обезголовлювали, розчленовували і спалювали.

Вчені впевнені, що такі специфічні ритуали йдуть саме від страху перед тим, що мерці будуть вилазити з могил. Якби мова йшла, наприклад, про канібалізм, то на кістках лишились би сліди від ножів, однак в цих випадках їх не виявлено. При цьому в середньовічному фольклорі Британських островів дійсно багато говориться про мерців, які повстають з могил і вбивають живих людей. Згідно з повір'ями тих років, для перешкоджання цим неприємним випадкам необхідно було як слід розчленувати і спалити підозрілий труп перед похованням.

Вчені підкреслюють, що такі процедури не були повсюдними. Але все ж траплялися. І все ж варто визнати, що це спрацювало – зомбі-апокаліпсис так і не настав.

Джерело: platfor.ma

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: