Сирія стала плацдармом для обміну жорсткими ударами між США та РФ, – політолог

276395

Загальна стратегія адміністрації Дональда Трампа щодо Росії наразі не відшліфована, а Сирія стала «зручним» полем бою, щоб вивчити противника. Водночас Володимир Путін, ймовірно, захоче обміняти Сирію на вирішення низки питань по Україні.

Про це ІА Дивись.info  розповів політолог, кандидат політичних наук Олексій Полтораков.

– Як позначиться військова операція США у Сирії на стосунках з  Росією?

– Я думаю, що протистояння у Сирії носять локальний характер. Ні Америці, ні Росії Сирія не потрібна як така – ні як суб’єкт Російської Федерації, ні як 53-ій штат США. Більше того, варто врахувати, що для Америки ключовим контрпартнером, по якому вона буде розглядати політичну конфігурацію на сьогодні є не Сирія і навіть не Росія, а, найімовірніше, Китай. Найближчим часом саме американсько-китайські відносини будуть задавати тон і грати головну дипломатичну скрипку у світовому порядку, який зараз формується.

– Як далі можуть розвиватися події?

– До того ж у США наразі не відпрацьована, не відшліфована загальна стратегія в адміністрації Трампа щодо Росії.  У свою чергу Росія частково через це не може сформувати свій підхід, своє бачення, яку позицію їй займати по відношенню до зовнішньої політики адміністрації Трампа, зокрема у близькосхідному та середньосхідному напрямку, мається на увазі весь Близький Схід, включно з Іраном. Тому подібні кроки носять, по-перше, характер проби партнера на вразливість, подивитися, наскільки далеко можна піти, а по-друге, тактичний , так би мовити, розмінний характер, для подальших елементів дипломатичної гри, йти на поступки чи, навпаки, підшуковувати червону лінію, яку самим буде важко перетнути чи яку можна пред’явити партнеру.

– Чи не стане Україна розмінною монетою у цій політичній грі?

– Росія вже давно закидає міжнародну політико-дипломатичну спільноту варіантами розміну Сирії, умовно кажучи, на Україну. Тобто Росія робить поступки в Сирії, натомість хоче отримати поступки в українському питанні, насамперед воєнно-політичні по Донбасу і політико-правові де-факто визнання Криму не українським, а російським. Наразі Захід на це не йде. Тому зараз відбувається попередній обмін ударами і найбільш підходящий плацдарм для такого жорсткого  обміну ударами на даний момент є насамперед Сирія.

Натомість український дипломат Богдан Яременко так прокоментував військову операція США в Сирії на своїй сторінці у Фейсбук:

«Рішення про нанесення удару по Сирії прийняв президент США Дональд Трамп. Зазначене рішення може мати серйозні наслідки не лише для подальшого розвитку ситуації в Сирії, але і для ширшої міжнародної ситуації.

США оголосили, що їх військова акція має сприйматися не лише як відплата за використання хімічної зброї проти цивільного населення і застереження, що подібні дії є червоною лінією, а той, хто її переступить невідворотно зіштовхнеться з серйозними наслідками. Це кардинальна зміна підходів до ведення бойових дій в Сирії порівняно з тими, що сповідувала адміністрація президента Барака Обами, який загрожував, але так і не покарав режим Асада за використання хімічної зброї.

Ракетний удар США є чітким сигналом Російській Федерації про те, що США, з одного боку, не бажають з нею військової конфронтації, але з іншої – її військова присутність в Сирії ніяк не обмежує дії Сполучених Штатів. Це може докорінно змінити обставини російської військової присутності в Сирії, яка, фактично, стала гарантією існування режиму Башара Асада і виконувала роль урядових каральних загонів в громадянській війні. Володимир Путін отримав сигнал про те, що в очах нової адміністрації США його війська не є перешкодою, отже, військовий контингент РФ може втратив роль стримуючого фактора для третіх держав.

Демонстрація рішучості Дональда Трампа застосовувати силу має стати пересторогою і для інших держав зокрема Північної Кореї, яка нещодавно з вуст державного секретаря США Р.Тіллерсона отримала попередження про те, що Америка розглядає і варіанти військових дій для захисту інтересів своїх союзників, Японії та Південної Кореї, від загрози застосування Північною Кореєю проти них ядерних озброєнь.

Разом з тим, дії США безумовно загострять їх відносини з РФ та Іраном. Наступним небезпечним витком конфронтації може стати спроба урядових військ Башара Асада помститися США, завдавши удар по сотням американських військових, які переважно виконують роль інструкторів та координаторів, співпрацюючи з повстанцями проти ІДІЛ на території Сирії».

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: