«Бідні» олігархи: банки українських мільярдерів боргують мільярди НБУ

photo_originals

Банки олігархів боргують десятки мільярдів гривень Національному банку України. «Рекордсмен» – банк олігарха Дмитра Фірташа «Надра». Про це сьогодні заявила голова НБУ Валерія Гонтарева.

«Банк «Надра» Дмитра Фірташа винен Національному банку 9,8 мільярда гривень. Олег Бахматюк за кредитами двох своїх банків «Фінансової ініціативи» та «VAB Банку» – понад 10 мільярдів гривень. Наступний – Микола Лагун. Він винен за кредитами «Дельта-банку» 8 мільярдів гривень. Костянтин Жеваго «Фінанси та Кредит» винен НБУ 6,3 мільярда гривень.  «Імексбанк» Леоніда Клімова, який є народним депутатом і головою підкомітету з питань грошово-кредитної політики, валютного регулювання та взаємодії з Національним банком України Комітету з питань фінансів і банківської діяльності боргує 3,4 мільярда гривень за кредитами у Нацбанку», – сказала Валерія Гонтарева.

«Банк «Надра» – колишній український банк, заснований у 1993 році, мав головним офіс у Києві. Згідно з даними НБУ, банк «Надра» станом на 1 липня 2014 року за розміром загальних активів посідав 9 місце (37,109 млрд гривень) серед 173 чинних у країні банків. Входив до Group DF, українського підприємця Дмитра Фірташа.

Станом на 2013 рік обслуговував близько мільйона фізичних осіб, 60 тисяч клієнтів малого та середнього бізнесу та 5,3 тисячі корпоративних клієнтів. «Надра Банк» займав 4-ту позицію серед українських банків за широтою охоплення регіональної мережі, яка становила 543 відділень і філій, в яких працювало понад 6 тисяч чоловік.

5 лютого 2015 року НБУ визнав банк «Надра» неплатоспроможним, а 5 червня прийняв рішення про ліквідацію.

Основна причина віднесення банку до категорії неплатоспроможних — недокапіталізація банку відповідно до вимог стрес-тестування і неприведення діяльності у відповідність до вимог законодавства.

Банк «Фінансова ініціатива» — український комерційний банк другої групи. Займав 18-те місце у класифікації Нацбанку за обсягом активів за підсумками 1-го півріччя 2014 року. Входить до ТОП-20 найбільших банків України за обсягами депозитів та кредитів для юридичних осіб. Має ліцензії на надання повного спектру банківських послуг для фізичних, юридичних осіб, корпоративних клієнтів, малого та середнього бізнесу. 100% акцій належить ТОВ «Інвест-Сервіс», яка, у свою чергу, на 100% належить українському підприємцеві Олегу Бахматюку.

23 червня 2015 року НБУ визнав неплатоспроможним ПАТ «Комерційний банк «Фінансова ініціатива». Відшкодування коштів фізичних осіб - клієнтів банку у межах гарантованої суми здійснюватиме Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

«VAB Банк» (ПАТ «Всеукраїнський Акціонерний Банк» або «Ві-Ей-Бі Банк») на фінансовому ринку країни працює з 1992 року і, згідно з даними НБУ, входить до групи великих фінансових установ. Сьогодні VAB Банк входить в групу «великих» банків за класифікацією НБУ. Починаючи з 2011 року, Олег Бахматюк є власником «VAB Банку».

Із 7 жовтня 2014 року банк перестав виплачувати кошти вкладникам і клієнтам. Часто у відділеннях або немає готівки, або сума, яку можна зняти обмежується 1000 або 4000 гривень. Біля відділень збираються черги клієнтів банку.

21 листопада 2014 року Національний банк України визнав «VAB Банк» неплатоспроможним і ввів у банк тимчасову адміністрацію. Кошти клієнтів VAB Банку виплачуватиме Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Раніше, взимку 2012 року Головне управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ завершило розслідування у справі одного з колишніх керівників та найбільших співвласників «VAB Банку» Сергія Максимова. Згідно із заявою правоохоронців, використовуючи службове становище, Максимов наполіг на видачі 2008 року кредитів підконтрольним йому комерційним структурам на десятки мільйонів гривень. Близько 40 млн гривень з цих коштів були присвоєні ним для подальшої легалізації. У самому «VAB Банку» стверджують, що банкір встиг привласнити набагато більше. Протягом 2005-2009 років, порушуючи нормативи центрального банку про кредитування пов'язаних осіб, банкір оформив на підконтрольні йому структури позики на більш ніж 1 млрд гривень. За весь період діяльності Максимов вивів з «VAB Банку» близько 255 млн доларів в офшорні структури, причому під фіктивні рішення суду. За рішенням суду Сергій Максимов був випущений під заставу 5 млн гривень.

«Дельта-банк» — колишній український комерційний банк, заснований у 2006 році, ліквідований у 2015. На початок 2015 року був четвертий за розмірами активів серед усіх 158 банків в Україні. Він був найбільшим та єдиним з категорії системно важливих, які були визнанні неплатоспроможними протягом 2014-15 років. Власником банку є Микола Лагун.

2 березня 2015 року Національний банк України визнав «Дельта-банк» неплатоспроможним і ввів у нього тимчасову адміністрацію, а 5 жовтня цього ж року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

«Фінанси та Кредит» – колишній український комерційний банк з головним офісом у Києві. Входив до складу промислово-фінансової групи «Фінанси та Кредит». Зареєстровано 30 жовтня 1991 року і за величиною активів входив до групи найбільших банків відповідно до класифікації НБУ. Станом на 01.07.2010 система Банку «Фінанси та Кредит» включала 16 філій і 305 безбалансових відділень у всіх областях України. Власником банку є Костянтин Жеваго.

17 вересня 2015 року Національний банк України відніс ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» до категорії неплатоспроможних, а 18 грудня цього ж року прийняв рішення про відкликання ліцензії та ліквідацію банку.

«Імексбанк» – колишній український банк, створений 1994 року. Головний офіс розташований в Одесі. Входить до другої групи за класифікацією НБУ. Власником фінустанови є Леонід Клімов.

27 січня 2015 року НБУ визнав Імексбанк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію строком на три місяці (по 26 квітня). 27 травня 2015 Фонд гарантування вкладів фізичних осіб прийняв рішення про ліквідацію «Імексбанку».

У січні нинішнього року Головним слідчим управлінням Національної поліції оголошено про підозру колишньому голові правління АТ «Імексбанк» Юрію Граматику. Під час досудового розслідування встановлено, що за вказівкою голови правління банку суб’єктам господарювання, передусім пов’язаним з банком особам, видавалися бланкові кредити. Крім того, відбувалась заміна ліквідного забезпечення за кредитними договорами на неліквідне, що спричинило розтрату банківських активів.

Валерія Гонтарева зазначила, що банкрутство банку не означає, що власники повністю вільні від боргів.

«Є потреба повертати державні кошти і крапка. Саме моя команда зупинила діяльність банків, які проводили незаконні операції, в тому числі виводили кошти на рефінансування за межі України. Ми зупинили діяльність банків, які продовжували незаконні фінансові операції, у тому числі незаконно виводили кошти за межі України», – заявила голова НБУ.

Валерія Гонтарева додала, що з ринку було виведено 20 так званих мийкобанків.

«Уся інформація вже понад два роки є у правоохоронних органах. Це неймовірна кількість переданих документів. 2014 року ми виявили низку незаконних операцій вітчизняних банків з виведення коштів з використанням рахунків кількох європейських банків. На початку моєї каденції ми зібрали всі банки і наголосили, що їм потрібно припинити всі операції з виведення капіталу. Йдеться про банки, які відмивали кошти на європейській території. Можу вам сказати, що з головою австрійського центробанку я зустрілася у вересні 2014 року, щоб розповісти які банки на території Австрії займаються такою діяльністю», – розповіла Валерія Гонтарева.

Вона зазначила, що на той момент на кореспондентських рахунках були виявлені кошти українських банків на суму 2 млрд дол.

«Банки використовували ці рахунки не тільки для виведення грошей, а й для фіктивного збільшення капіталу. Тому ми розробили програму і дали банкам термін до 1 квітня 2016 року для погашення всіх цих коррахунків та інших міжбанківських операцій з цими банками», – сказала голова НБУ.

За її словами, більше року жоден з українських банків не тримає там рахунки, і на сьогодні будь-який банк, який відкриє рахунок у цьому банку, потрапить під 100% резервування.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: