Все найважливіше про безвізовий режим з ЄС: чого чекати і як перетинати кордон

bezviz

Про те, як перетинати кордон за новими правилами, розповідає Катерина Кульчицька, заступник директора громадської організації "Європа без бар’єрів".

Європейський парламент проголосував за надання безвізового режиму з ЄС для громадян України. Для України це історичне рішення. Однак затвердження безвізу Європарламентом – це лише одне з необхідних рішень, які повинні бути прийняті.

Друге – безвізовий режим для України повинна схвалити Рада Європейського Союзу на рівні міністрів. Лише після цього президент європейського парламенту підпише відповідну законодавчу ініціативу. Потім вона буде офіційно опублікована і набуде чинності.

Рада Європи затвердить безвізовий режим для України 11 травня. Найоптимістичніший сценарій – безвіз почне діяти вже через місяць – 11 червня. Менш оптимістичний – це станеться у середині або кінці місяця.

Єдина політична воля з цього приводу на даний момент сформована.

У березні відбувся європейський тріалог, під час якого Рада ЄС, Європейська Комісія і Європейський парламент обговорили українське питання і дійшли до спільної політичного позиції. Зараз процес рухається у правильному напрямку.

В інформаційній площині навколо безвізу розповсюджується багато міфів:

Міф перший – про те, що на кордоні потрібно буде пред’являти пакет документів такий самий, який потрібен для оформлення візи. Мовляв, на кордоні потрібно буде показувати ледь не флюорографію. Це не так.

Міф другий – про те, що українці, мовляв, жадібні, і не мають грошей на подорожі до Європи, і тому безвіз їм не потрібен. Це також фейк. Ці міфи активно розповсюджується російськими ЗМІ.

Щодо правил перетину через кордон, то навіть сьогодні, маючи візу, прикордонник має право вас запитати про певні документи, які можуть підтвердити мету вашої поїздки.

Вимоги щодо цих документів, як були, так і залишаться після того як безвіз набуде чинності. Звісно, найперше що потрібно мати – це біометричний паспорт.

По-друге, при собі мають бути документи, які засвідчують мету поїздки в країну ЄС. Якщо ви їдете від туристичної фірми – це може бути програма вашого туру, квиток на концерт або футбольний матч. Як і зараз, мету поїздки можна буде просто пояснити на словах.

По-третє, прикордонник може запитати про підтвердження умов  вашого перебування. У цьому випадку йому потрібно пояснити, де ви будете жити, показати бронювання готелю.

По-четверте, при собі потрібно мати страховий поліс.

Безумовно, з собою слід мати кошти. Якщо виникнуть питання про вашу фінансову спроможність – виписки з банку не потрібні, однак банківську картку варто показати. Вас можуть попросити тут же, на місці, перевірити баланс.

Втім, слід пам’ятати, найголовніший доказ вашої надійності – зворотній квиток. Усі ці правила чинні і зараз. Після того, як безвізовий режим набуде чинності, щось екстраординарне при перетині кордону вам не знадобиться.

Матеріал зроблений проектом VoxConnector спеціально для Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: