Між сталіністами, нацистами та націоналістами, – професор Колумбійського університету про Львів

l_viv_sky_ukrainian_city_ukraine_lviv_hd-wallpaper-1689990
Ukrainian city Lviv | BALKAN TRAVEL GROUP

Львів – парадоксальне місто, що символізує прикордоння, мультикультурність і вміщує у своїй історії найдраматичніші, але разом із тим є опорою української національної ідентичності.

Таку думку у книжці «Парадокси українського Львова. Прикордонне місто між сталіністами, нацистами та націоналістами» висловлює Тарік Амар, професор Колумбійського університету, Нью-Йорк, США. Рецензію на неї розміщено на сайті kobo.

Історія Львова двадцятого століття була відзначена великим насильством, масовими змінами населення і фундаментальною трансформацією. Від часів Габсбургів і до Другої світової війни Львів чи не головним містом Польщі, а також одним із головних центрів європейського єврейського життя. Відразу після Другої світової війни, місто піддавали швидкій радянській модернізації, в результаті чого сталися великі зміни. За післявоєнний період місто стало переважно українським: етнічно, лінгвістично,  і із точки зорсамоідентифікації його жителів.

На цьому тлі Амар пояснює вражаючий парадокс: радянська влада, яка прийшла до Львова у найнещаднішій сталінській формі і тривала протягом півстоліття, залишила місто в його українській версії. Відновлюючи ці драматичні і глибокі зміни, Амар подає історичні передумови для сучасних ідентичностей і напруженості в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: