Тепер ти в армії: як львівських призовників відправляють у військові частини (фото)

nova-forma-ZSU-parad-6
Фото ілюстративне

На збірному пункті обласного військкомату гаряча пора. З усієї Львівщини сюди привозять призовників, щоб уже звідси відправити їх у військові частини.

Військовий комісар Львівського обласного військкомату Олександр Тіщенко каже цієї весни на строкову службу з нашої області призвали понад юнаків 700 віком від 20 до 27 років. Порівняно з осіннім призовом набрали на 50 осіб менше.

«Ті, кому виповнилося 18 років теж зобов’язані прийти на призовну дільницю, щоб отримати відстрочку. На жаль сьогодні такі громадяни у військкомат не йдуть, бо знають що призов  починається з 20 років, але згідно законодавства вони повинні прийти до нас і взяти відстрочку. З Львівщини призивається цією весною понад 700 осіб. В зону АТО вони направлені не будуть, так що переживати за це не треба. Ми беремо призовників для того, щоби в тилу вони змінили контрактників. Забити їхні посади, щоби на них були строковики, а всі контрактники пішли на схід», - каже військовий комісар.

Водночас він нарікає, що місцева влада не завжди допомагає з організацією призову. «Цього року вступила в дію постанова кабміну, де повноваження призову покладено на  органи місцевого самоврядування. На жаль, на сьогодні деякі органи влади не розуміють, що ці повноваження прокладені на них, тому військкомат як займався призовом так і займається. Хоча в цій постанові є пункт, що в разі отримання розпорядження районного військового комісара і списків місцеві ради зобов’язані виписати повістки і провести оповіщення. На жаль, цього не робиться. Не виписують повісток і не вручають. Є такі пробіли в законодавстві, через які це не виконується. Але на Львівщині ніколи такого не було, щоб не був виконаний призов.  Поставлене завдання виконане вже на 80%», - розповідає Олександр Тіщенко.

Частина призовників ухиляються від служби, переховуються, однак військовий комісар радить не робити цього, бо відповідати рано чи пізно доведеться. «Різні випадки були: і за кордоном, і працює, і немає, і батьки відкривали двері і казали «я буду ховати а ви його шукайте». На жаль, поліція також згідно такої постанови не працює хоча за зверненням комісара поліція має розшукати призовника і доставити на збірний пункт. Але не треба  переховуватися, придумувати різні варіанти, щоб не йти в армію. Ця постанова, про яку я казав, буде набирати обертів і там є різні ступені впливу, як адміністративні так і кримінальні. В минулому році було порушено 25 кримінальних проваджень. Ведеться слідство. Покарання - до трьох років позбавлення волі», - розповідає військовий комісар.

Щоправда визнає - реальних термінів покарання не було, лише один призовник отримав рік умовно. Але це не означає, що вдасться уникнути відповідальності. «Порушили  справу - люди поїхали за кордон і там переховуються. Але все одно вони колись сюди  приїдуть. Вони думають, що переховаються і все. Але зараз формується єдиний державний реєстр військовозобов’язаних, і буде так, що людина не зможе заплатити за світло,  оформити пільги, влаштуватися на роботу без відмітки комісаріату. Все одно, з часом, та людина до нас прийде і все одно буде якась відповідальність», - запевняє Олександр Тіщенко.

За його словами до кінця року такий реєстр має запрацювати на Львівщині. Служитимуть строковики півтора року, з вищою освітою - рік. Є такі, які відразу підписують контракт. «Армія всім забезпечена, за кожного строковика і контрактника переживають і ніхто не кинутий напризволяще, як деякі в інтернеті пишуть, щоб розхитати ситуацію. В армії зараз великі покращення, так що треба йти служити і нічого не думати», - каже комісар.

З моменту прибуття на збірний пункт призовникам присвоюються початкове військове звання – «рядовий», і вони готуються до від’їзду у військові частини. Цього тижня поїде понад 100 призовників. Але починається усе з медогляду. «Зараз в школі не здають ніяких  нормативів, діти не займаються фізичною підготовкою, сидять за комп’ютерами, ходять у китайських кросівках - і маємо наслідок. Знайти повністю здорових хлопців дуже важко», – констатує начальник медичного відділення Львівського обласного збірного пункту Олександр Куль.

Після медогляду хлопців ведуть у кімнату вивчення, де з ними спілкуються уже представники військових частин, які відбирають призовників до себе на службу. Наприклад потрапити у Нацгвардію не так просто.

«Щоб в родині не було засуджених, відповідав по стану здоров’я, щоб близькі родичі не порушували правил виїзду за кордон, щоб не належав до неофіційних релігійних організацій, не було татуювання на видимих частинах тіла - на шиї на руках. Служба  пов’язана з конвоюванням, патрулюванням, і цього службовця можуть запам’ятати і впізнати, це може бути небезпечно. Головне, щоби він не був сильно замкнутий в собі. Бо, якщо людина замкнута, то вже може виникати питання, що щось йому заважає. Раніше він проходить попередній відбір, а я вже, як представник частини, з огляду на документи, приймаю остаточне рішення – призивати чи не призивати його в свою частину. Сьогодні вже вибрали за півтори години 5 хлопців, ще залишилося 15 і команда буде. Зараз вже є більше охочих служити. Якщо раніше кожен придумував причини щоб не служити, то тепер такого немає. А чого їм боятися.  Я так само з Львівщини родом а з 19 років служу в Павлограді я їм про себе розказую і вже ніхто не лякається», – розповів  представник військової частини Нацгвардії України Володимир Мацейко.

Спочатку львівських призовників відправляють в «учебки» на Львівщині, Чернігівщині, Полтавщині, Миколаївщині. Після поверхня з навчання більшість служитиме на Західній  Україні.

Текст і фото Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: