Bloomberg розповів, чому «медовий місяць прем'єра Гройсмана» минув

141126173617_groysman_624x351_unian
Володимир Гройсман / УНІАН

Минув рік із дня призначення Володимира Гройсмана прем'єр-міністром України. Це означає, що він і його уряд втратили імунітет до звільнення: Верховна Рада може висувати це питання на голосування. Чому для Гройсмана починаються справжні проблеми?

На це запитання намагався відповісти оглядач Bloomberg Аляксандр Кудрицьки.

Чому Гройсман має проблеми?

Рейтинг Володимира Гройсмана ненабагато гірший, ніж у його політичного покровителя Петра Порошенка. Прем'єр-міністр взяв на себе удар за непопулярні кроки, яких вимагає МВФ. Українці «проковтнули» підвищення тарифів і зміни у медицині, але вони не пробачають голові уряду бездіяльності у боротьбі з корупцією. Через це провалився уряд попередника Гройсмана – Арсенія Яценюка.

Хто хоче відставки Гройсмана?

Головний конкурент Гройсмана – Юлія Тимошенко, яка змогла згуртувати довкола себе популістську опозицію та є найпопулярнішим політиком України. Проти теперішнього прем'єра виступає «Опозиційний блок», який зібрав довкола себе проросійський електорат. Новим гравцем у боротьбі з Гройсманом є Міхеїл Саакашвілі, що нещодавно створив свою партію в Україні.

Які головні виклики для Гройсмана?

Головний ризик для Гройсмана – не мати підтримки в парламенті. Коаліція, що обирала його, не має сильної більшості. Багато хто у парламенті чекає на позачергові вибори, хоча цих політиків застерігає від таких прагнень Петро Порошенко, який ставить на Гройсмана.

Які дії для стабілізації можуть провести Гройсман і Порошенко?

Уряд Гройсмана може спіткати певна зміна облич: можливі звільнення у міністерствах енергетики, охорони здоров'я та інфраструктури, хоча сам Гройсман продовжить свою роботу. Одна із таких змін уже відбулася: голова НБУ Валерія Гонтарєва вже пішла у відставку.

Що ще робити із потрясіннями?

Політична нестабільність може вплинути на плани Гройсмана. Хоча його уряду вдалося отримати новий транш кредиту від МВФ, його підтискають терміни повернення попередніх. Через це прем'єр змушений жертвувати своїм рейтингом заради непопулярних реформ. Також його авторитет страждатиме від головної проблеми нації – корупції – та відкладання приватизації державних активів.

Чи це все відлякає інвесторів?

До цих пір цього не сталося. Гривня зміцнилася на 1,6% відносно долара у 2017 році. Але інвестори не повинні забувати, що трапилося минулого разу, коли була політична нестабільність. На початку 2016 року міністр-реформіст Айварас Абромавічюс, скаржачись на корупцію серед союзників Порошенко – команді прем'єра Арсенія Яценюка. Його зрештою замінили на Гройсмана, але згодом гривня знецінилася на 12%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: