Головний прорахунок кампанії «Новоросія»: у Newsweek пояснили, що врятувало Україну у 2014

13787_bcd65fb0
Добровольці примайють присягу на Софіївській площі у Києві / maidan.org.ua

«Гібридна атака Путіна повинна була покінчити із непорозумінням, яке багато хто у Москві бачив в українській незалежності. Замість того, вона закріпила місце України на карті Європи після століть у тіні Росії»

Хоча система управління та оборони України на початку 2014 році були у жалюгідному стані, Володимиру Путіну не вдалося її захопити. Ключовою причиною цього стала хвиля патріотизму, що піднялася серед українців.

Такої думки дотримується оглядач авторитетного світового видання Newsweek Пітер Дікінсон у колонці «UKRAINIAN PATRIOTISM HAS HALTED PUTIN’S ILL-CONCEIVED INVASION».

Гібридна війна Росії проти України триває четвертий рік, але були часи, коли вона могла продовжитися не більше, ніж на чотири тижні. Це, на думку Дікінсона, було на початку 2014 року. Тоді Росія, захоплена успіхом безкровної кампанії у Криму, сподівалася на те, що Україна благатиме Москву про милосердя і пощаду. Адже тоді у Києва у розпорядженні було боєздатних частин не більше, ніж на 6 000 осіб.

Але в Україні не поспішали цього робити. Тоді радники Володимира Путіна Сергій Глазьєв і Владислав Сурков повернули до життя термін «Новоросія». Вони передбачили, що російськомовні жителі півдня і сходу України підіймуть акції із вимогами створити автономне утворення під такою назвою.

На думку оглядача, росіяни врахували більшість факторів. Але один вони точно не передбачали – неймовірного вияву патріотизму серед українців. Навесні 2014 року чимало неукраїномовних українців та тих, хто належить до інших етносів, взяли до рук зброю, щоби захистити Україну. Дікінсон вважає, що у цій обставині крився «головний прорахунок Новоросії».

На думку автора, у цей момент проявилася ідентичність українців. Хоча Путін ще 2008 року сказав Джорджу Бушу, що «Україна – взагалі не країна» та неодноразово повторював, що «росіяни та українці – один народ». Дікінсон певен: українська ідентичність проявляла себе під час обох Майданів – 2004 і 2014 років.

, – резюмує Дікінсон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: