Жовківський замок: хто виграв тендер вартістю майже чотири мільйони гривень

422

Тендер на виготовлення науково-проектної документації на комплексну реставрацію Жовківського замку виграло ТОВ «Зелемінь». Керівником компанії є дружина екс-начальника департаменту містобудування ЛМР, а за сумісництвом офтальмолог Олександра Павлів.

Оголошення на сайті ProZorro з’явилося 5 квітня. Кінцевий строк подання тендерних пропозицій був зазначений – 13 квітня, сам аукціон відбувся 14 квітня, участь в якому взяли дві компанії – ТОВ «Зелемінь» та ТОВ «Укрдизайнгруп». Остаточна пропозиція першої компанії була 3 млн 924 тис гривень, другої – 3 млн 943 тисячі гривень.

Виготовлення науково-проектної документації на комплексну реставрацію і пристосування ансамблю Жовківського замку Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовкві є частиною реалізації великого державного інвестиційного проекту, на реалізацію якого виділяється три роки і 150 мільйонів гривень.  Джерело фінансування – держбюджет, розпорядник коштів – Мінкульт.

Отже, Товариство з обмеженою відповідальність «Зелемінь», згідно із даними YouControl, було засноване 1994 року. 1997 року склад засновників змінився. Серед них з’явилися Андрій Павлів, який згодом у Львівській міській раді очолив департамент містобудування, і його дружина Олександра. 1 квітня 2002 року єдиним засновником числився Андрій Павлів, а вже наступного дня, 2 квітня, – Олександра Павлів. До 2016 року було ще декілька змін у складі засновників, на сьогодні їх залишилося двоє – Олександра Павлів та її мати Зиновій Кривко.

Зазначимо, що Олександра Павлів є провідним офтальмологом області, завідувачем офтальмологічного відділення, хірургом.

Щодо ТОВ «Зелемінь», то компанія є фігурантом одного кримінального провадження. Йдеться про незаконну реконструкцію у квартирі №1 будинку 127 на вулиці Івана Франка. Це пам’ятка архітектури місцевого значення.

В ухвалі Галицького районного суду від 18 лютого 2016 року зазначено, що «проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за №12015140070001003, за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.298, ст.356, ч.1 ст.364 КК України». (ч.2 ст.298 – умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини чи їх частин; ст.356 – самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника; ч.1 ст.364 – зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб…)

ТОВ «Зелемінь» фігурує як розробник науково-проектної документації на реставрацію квартири. Відтак старший слідчий СУ ГУ НП у Львівській області Богдан Парубій просить суд про надання тимчасового доступу до речей та документів ТОВ «Зелемінь», мотивуючи це ймовірністю знищення доказів.

Пікантність ситуації полягає в тому, що мешканцями квартири №1, яких звинувачують сусіди у незаконній реконструкції, є родина Кривко-Павлівих, до речі, будинок у народі так і охрестили «вілла імені Павліва». Головним відповідачем у кримінальній справі є син Андрія Павліва Марко-Петро, який, до речі, є засновником і керівником ТОВ «Зелемінь-арт». Не важко здогадатися, що основним напрямком діяльності «Зелемінь-арт» як і ТОВ «Зелемінь» є діяльність у сфері архітектури.

Додамо, що торік, у січні, суд таки скасував розпорядження Сихівської райадміністрації про надання дозволу на реконструкцію квартири №1 на І.Франка, 127 з надбудовою частини горища і зобов’язав власників привести все до попереднього стану.

Щодо самого Андрія Павліва, то посаду директора департаменту містобудування він залишив 2015 року через низку скандалів, пов’язаних із новобудовами. Чиновник стверджував, що його підписи на документах були підроблені, однак прокуратура довела зворотне.

Ну що ж, тепер родина Павлівих отримала замовлення на виготовлення науково-проектної документації на реставрації Жовківського замку. Проект, безумовно, вельми амбітний і вартісний. Залишається сподіватися, що всі скандали, пов’язані з ТОВ «Зелемінь», не матимуть жодного стосунку до справи, оціненої майже у 4 мільйони гривень.

Довідка

«Об'єкт інвестування ансамбль Жовківського замку складається з пам'ятки архітектури національного значення комплексу будівель замку 1594 р. із залишками призамкових бастіонних укріплень (актуальна площа приміщень 8 тис. кв. м, проектна – 9 тис. кв. м) та пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення замкового парку XVII ст. площею 13 га. Замок знаходиться в центральній частині Жовкви, є найбільшою в місті будівлею, має високу культурну і ужиткову цінність, проте тривалий час знаходиться в незадовільному і частково аварійному технічному стані, його приміщення використовуються лише частково, туристи, практично, не допускаються всередину. Замок довгий час, починаючи з кінця XVIII ст., деградував, розпродувався і обдирався, був спаленим під час Першої світової війни, невдало і неповно відбудовувався. Із Жовківським замком пов'язані маловідомі сторінки життя і діяльності найвидатніших історичних осіб, національних героїв і державних діячів України та усіх сусідніх народів, а також визначні історичні події. Проте, сьогодні він не виконує свого важливого суспільного значення, як визначна пам'ятка історії та культури, служити культурному розвитку громадян та соціально-економічному розвитку громади міста», – зазначено у ТУ.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: