Частина зниклих з Галереї мистецтв стародруків знайшлася

kartin-gallery

Частину зниклих з Львівської галереї мистецтв стародруків виявили на експозиції, ще частину – на експозиція в інших музеях, куди вони були передані тимчасово.

Про це ІА Дивись.info повідомило поінформоване джерело.

Отже, детективна історія із зникненням з Львівської картинної галереї 95 стародруків і двох манускриптів вийшла на фінішну пряму. Стало відомо, що частина раритетів, насправді, нікуди не зникала, а знаходиться у музеї – на експозиціях. Поза тим, частина стародруків у рамках обміну була передана для експонування в інші музеї. Щоправда, наразі невідомо, скільки стародруків знайшлося. Про це стане відомо після оприлюднення результатів роботи спеціальної комісії. А це має відбутися вже за декілька тижнів.

Нагадаємо, що інформація про зникнення 95 стародруків і двох манускриптів була оприлюднена наприкінці минулого року. Пропажу на чорному ринку оцінили у десятки мільйонів доларів.

Звірка фондів розпочалася після призначення нового директора галереї Тараса Возняка, який змінив на цій посаді Ларису Разінкову-Возницьку. За його словами, у фондах не виявили двох рукописів – «Требник» ХVІ ст. і «Анфологіон» 1628 року. З 586 кириличних видань виявили 499 музейних предметів. Тоді буцімто не виявили одне з видань «Апостола» Івана Федорова, «Апостол» Спиридона Соболя та Євангелія ХVІ і ХVІІІ ст.

Тоді головний зберігач фондів Львівської національної галереї мистецтв Ігор Хомин заявив, що зникнення стародруків могло тривати декілька років.

Різко на заяву про зникнення стародруків відреагувала колишня директорка Лариса Разінкова-Возницька.

«Це сфальсифікований напад на чесне ім’я Бориса Возницького. Ця людина протягом багатьох років неадекватно ставилася до роботи Бориса Возницького. Ми знаємо, що за 10 днів до гибелі Бориса Григоровича, пан Тарас був в Адміністрації Президента і просив для себе посади. Дуже дивно, що лише почалась інвентаризація, а вже всіх скликали на прес-конференцію. Має бути повністю проведена інвентаризація, а тоді зроблені висновки», – сказала екс-керівник музею.

Ба, навіть більше, пані Лариса вимагала на час проведення розслідування відсторони від посади Тараса Возняка.

За фактом зникнення стародруків і манускриптів Нацполіція відкрила кримінальне провадження за ч.3 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України.

В Міністерстві культури України тоді заявили, стурбовані вказаною ситуацією, однак вважають, що до завершення повного звірення фондів робити висновки про відсутність музейних предметів передчасно.

Отже, вже за кілька тижнів комісія має оприлюднити результати перевірки, і ми дізнаємося, що зникло і у якій кількості, зрештою, чи зникало взагалі…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: