5 причин, чому День Землі зараз є найбільш важливим, ніж будь-коли

1

Сьогодні всесвітній День Землі. З 1970 року в цей день люди згадують про глобальні екологічні проблеми.

Згідно з підрахунками організаторів, щорічно у святкуванні Дня Землі беруть участь понад мільярд людей, що робить його найбільшим святом в світі. Чому цей день такий важливий для багатьох жителів планети - в матеріалі ІА Дивись.Info.

Зміна клімату

Вчені стверджують, що зміна клімату призводить до підвищення рівня моря в прибережних районах Joe Raedle / Getty Images

Світові температури стали на один градус за Цельсієм вище доіндустріального рівня. Це половина від порога в два градуси, узгодженого в 2009 році світовими лідерами. У новому дослідженні, опублікованому в Nature Communications, йдеться, що якщо найближчим часом обсяг використання викопного палива не знизиться, то до середини XXI століття темпи зміни клімату будуть найшвидшими за останні 50 мільйонів років. Іншими словами, глобальне потепління настане швидше, ніж після закінчення Льодовикового періоду.

На початку історії Землі сонячна активність була на 30% менше інтенсивної, ніж сьогодні, і все ж тепла було достатньо, щоб на планеті з'явився рідкий океан. Одним з пояснень «парадоксу слабкого молодого Сонця» є сильний парниковий ефект, обумовлений більш високим рівнем вуглекислого газу (CO2) в атмосфері. Згодом випромінювання Сонця стало могутніше, а рівень вуглекислого газу в атмосфері впав через ефект, відомого як «вивітрювання» гірських порід, а також через появу рослинного життя. За останні 420 мільйонів років повільне збільшення сонячної активності і повільне зниження парникового ефекту компенсували один одного, що призвело до досить стабільному довгостроковому клімату на планеті. Як ми бачимо на графіку, ера стабільності тривала кілька мільйонів років. Коливання синьої лінії в квадратах c і g - це низка заледенінь, викликаних зміною орбіти Землі навколо сонця і кількості CО2 в атмосфері. Вони називаються циклами Миланковича. Гілки в кінці - це варіанти розвитку подій в залежності від того, скільки палива людство буде спалювати. Сотні мільярдів тонн CO2, викинутого в атмосферу людством, вже зробили лінію досить крутою. Якщо людство спалить все викопне палива, то ми побачимо колосальні зміни, самі різкі за останні 420 мільйонів років.

Противники теорії глобального потепління часто посилаються на природні зміни клімату, які планета зазнала в минулому. Однак темпи зміни клімату, спровоковані людством, набагато швидше, ніж природні фактори. Більш того, аналогічні зміни в минулому провокували масові вимирання видів. І, нарешті, сонячна активність мільйонів років тому була набагато слабкіша, і це допомагало підтримувати умови для життя. Від змін клімату страждають прибережні райони США. У районах Південної Флориди, таких як графство Бровард, океанська вода під час сезонних припливів заполоняє міські вулиці, повідомляється в звіті Sun-Sentinel. На півострові Таймир, самій північній частині нашого континенту, річна температура за останні 100 років змістилася в бік потепління на 2 градуси, а площа арктичного морського льоду в вересні, найтеплішому місяці в Арктиці, з 1980 по 2016 роки зменшилася майже в 2 рази. Наслідки зміни клімату вже відчувають на своїй шкурі білі ведмеді.

Нестача води

Sunday Alamba / AP

Зміна клімату призвела до посухи в регіонах Африки, розташованих на південь від Сахари, за даними дослідників клімату ООН. Всесвітня Водна Рада оголосила в березні, що майже третина людей на південь від Сахари не має доступу до чистої і прісної питної води. У числі посушливих країн Нігерія, Південний Судан і Сомалі. Ціни на воду зросли, а деякі місцеві жителі змушені проходити багато кілометрів в пошуках води і продуктів харчування. Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує, що 1,8 мільярда людей у ​​всьому світі змушені пити воду, забруднену фекаліями.

Вирубка лісу

Гватемалець сидить на стіні, яку він побудував для захисту річки Лемпі від забруднення
Marvin Recinos / Getty Images

Згідно з даними недавнього дослідження, із-за активного ведення сільського господарства в Африці на південь від Сахари регіон втратив площу лісів приблизно в розмірі Ісландії, починаючи з 2000 року. Розвиток сільськогосподарських угідь в регіоні з 2015 року різко прискорилося в порівнянні з іншими країнами світу. Але ці показники збезлісення блякнуть у порівнянні з Південною Америкою, де скотарство, зокрема, на 70% сприяло скороченню лісів на континенті. Це веде до збільшення викидів CO2 і скорочення опадів.

Сміття в Індії та Шрі-Ланці

Складальниці сміття шукають вторсировину в Міжнародний жіночий день в Гавахаті, Індія.
Anupam Nath / АP

Вже 30 осіб загинуло в результаті обвалення 90-метрової гори сміття на житлові будинки в столиці Шрі-Ланки Коломбо. Гора відходів поховала понад 100 будинків і позбавила даху над головою більше 600 чоловік.

Міські райони в [сусідній] Індії виробляють понад 100 тисяч тонн твердих відходів в день, що вище, ніж загальна кількість відходів, що утворюються щодня в інших країнах», - пише Судхакар Їдла (Sudhakar Yedla) з Інституту досліджень розвитку ім. Індіри Ганді.

Забруднення повітря

 

Прогулянка в Пекіні Andy Wong / АP

У вересні 2016 Всесвітня організація охорони здоров'я опублікувала доповідь, в якій повідомляється, що дев'ять з 10 чоловік живуть в країнах з надмірним забрудненням повітря. Найважча ситуація в Пекіні: за даними Economic Times, недавнє збільшення промислової активності в найбільш густонаселеній країні світу сприяло зниженню якості повітря. Боротьба із забрудненням повітря в Китаї останнім часом прогресує від поганого до гіршого. У міністерстві охорони навколишнього середовища Китаю говорять, що кількість днів «блакитного неба» в Пекіні та інших великих містах, коли атмосфера протягом дня залишається незатьмареною, скоротилося в перші три місяці 2017 року в порівнянні з тим же періодом минулого року.

Джерело: 5 reasons Earth Day is more important now than ever

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: