Замість колапсу – зростання, – міжнародний інститут відзначив успіхи української економіки

209522
Українське сільське господарство / 112.International

Незважаючи на кризу, викликану втратою російського ринку, Україна починає одну із найбільш неймовірних історій успіху у виході на інші ринки, що траплялися останнім часом. Замість руйнування, сільське господарство та харчова промисловість знову ростуть.

Незважаючи на кризу, викликану втратою російського ринку, Україна починає одну із найбільш неймовірних історій успіху у виході на нові ринки, що траплялися останнім часом. Замість руйнування, сільське господарство та харчова промисловість знову ростуть.

Такої думки дійшов дослідник Brookings Institute та Світового банку Хайнц Штрубенхоф. У тексті «Creating markets in times of crises: Connecting Ukrainian farmers to the world» він виклав основні спостереження про те, як змінилася аграрна сфера країни від початку російської агресії.

Українські аграрії, зустрівшись із виликом торговельної блокади російського напрямку, вимушені були шукати нових ринків. Їхня ситуація була складною, оскільки економіка України увійшла у піке 2014 року, а купівельна спроможність споживачів із курсом гривні впала в рази. Але саме їхня праця відіграла дуже важливу роль у відновленні економічного зростання (бл. 20% від ВВП зайняла саме ця сфера) і та збільшення обсягів українського експорту (бл. 40% від експорту).

Експорт з України до ЄС та Росії із 2011 по 2016 роки / Brookings Institute

Що цьому сприяло?

У червні 2014 року Україна підписала Угоду про асоціацію із Європейським Союзом. Це дозволило істотно знизити мита чи прибрати бар'єри для українських товарів на шляху до Європи. Але доступ на ринок ЄС був важким і ризикованим, адже не було ясно, чи Україна у змозі задовольнити вимоги, чи весь агросектор буде зруйновано. Ключові реформи дозволили Україні не тільки зберегти, але й розширити свої позиції в якості провідного експортера сільськогосподарсько-харчових продуктів у світі:

– Різке знецінення національної валюти було болючим для українських споживачів, але і допомогло експортерам стати більш конкурентоспроможними. Сьогодні українська конференція Black Sea port export prices є фактором визначення ціни на зерно в усьому світі. Навіть в умовах низьких цін на сировинні товари, Україна може бути конкурентоспроможним виробником продуктів харчування і лідером продовольчої безпеки у світі.

– Уряд обрав пріоритетними реформи у сфері регулювання та гармонізації стандартів із європейськими нормами. Сьогодні споживачі хоуть бачити високу якість і безпеку харчових продуктів на кожному етапі виробництва та перевезення. Україна прийняла міжнародні фіто-санітарні, ветеринарні, харчові та виробничі стандарти, щоби це забезпечити. Це провело фундаментальну переорієнтацію від старих стандартів радянської продукції на нові процесно-орієнтовані стандарти.

– Громадські діалогові майданчики виявили нові торговельні інтереси та частково зламали монополію великих гравців. Це дозволило почати пошук нових ринків: ЄС, ринки Азії, Близького Сходу і Північної Африки, які потребують продовольства через зростання населення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: