Професіоналізм – це якість, яка формується з часом, - ректор університету внутрішніх справ (інтерв'ю)

1

Маленькими кроками, але Україна таки рухається вперед. Один із доказів цього - реформування правоохоронної галузі. Попри нарікання та багато недоліків у роботі українських копів, з допомогою закордонних фахівців ми все ж почали змінюватися в кращу сторону.

Ретельний відбір почався і до відділків поліції, де відчувається нестача кадрів. Тож цьогоріч традиційно навесні  Міністерство внутрішніх справ України оголосило про початок відбору кандидатів на навчання до відомчих вищих навчальних закладів, що здійснюють підготовку поліцейських.

Відтак про майбутні правоохоронні кадри і рівень довіри до людей в інтерв'ю Дивись.info розповів ректор Львівського державного університету внутрішніх справ Роман Благута.

—  В Україні триває реформа правоохоронної системи. Як новації відобразилися на університеті й чи наблизилась підготовка вітчизняних правоохоронців до рівня Європи й НАТО?

Кожна держава має свою правову систему, а відповідно свою систему правоохоронних органів, і повноваження поліції в кожній державі дещо різняться. В одних країнах поліція виконує виключно функцію охорони публічного порядку та здійснює оперативно-розшукову діяльність, і абсолютно не застосовується до процедури досудового розслідування. В нас же поліція в комплексі забезпечує охорону публічного порядку, здійснює оперативну діяльність та провадить досудове розслідування. Відтак, в Україні не було скопійовано в абсолютному варіанті жодної з систем підготовки поліцейських в європейських країнах.

Впроваджуючи в освітній процес стандарти чи підходи зарубіжних держав, ми робимо це з урахуванням рекомендацій іноземних колег та специфіки національного законодавства. Щодо НАТО, то слід зазначити, що функції поліції в принципі не пов’язані з військовою діяльністю. Однак досвід проведення військових операцій використовується під час викладання окремих навчальних дисциплін, як зокрема тактико-спеціальної підготовки.

—  Усі ми добре розуміємо, що до початку правоохоронної реформи довіра до поліції була дуже низькою. Якою є ситуація станом на зараз і як повертати втрачену довіру?

Одним із перших кроків на шляху зміцнення довіри громадян до поліції було запровадження Нової патрульної поліції, реформування структури територіальних підрозділів Національної поліції, відхід від системи оцінки роботи лише за показниками, а також введення нових підходів до організації діяльності на засадах відкритості та прозорості. Це все і дає позитивний результат. Однак, за останній період часу помітним є часткове зниження рівня довіри, і це певною мірою пов’язано із загостренням криміногенної ситуації в державі.

Очевидно, що кожен громадянин, який зазнав шкоди від протиправних дій, може якимось чином втратити довіру до правоохоронних функцій держави. І подекуди формалізованість досудового розслідування, перезавантаженість слідчих, може тягнути за собою невстановлення особи, що вчинила злочин, і як наслідок – непритягнення винного до кримінальної відповідальності, що в результаті негативно відображається на рівні довіри населення.

[dyvys_blockqoute text="Людина довіряє тоді, коли знає, що у ході спілкування вона може отримати повну об’єктивну інформацію" author=""]

Сприяти зростанню рівня довіри можна лише повсякденним, цілеспрямованим і ефективним виконанням поліцейським його роботи – не заради гарної картинки чи піару, а задля забезпечення публічного порядку та безпеки. Переконаний, що в процесі зміцнення довіри не останнє місце посідає відсутність бар’єрів в комунікації населення з поліцією. Адже людина довіряє тоді, коли знає, що у ході спілкування вона може отримати повну об’єктивну інформацію.

— Українських патрульних навчають три місяці. Експерти в один голос заявляють, що цього замало. Як вважаєте Ви і чи достатньою є підготовка правоохоронних кадрів в профільних університетах, зокрема, Вашому? Можливо, хочете щось змінити?

Станом на сьогодні у ЛьвДУВС первинна професійна підготовка поліцейських триває 4,5 місяці. За різних часів цей період тривав чотири, п’ять, шість місяців. Чи він є достатнім? – питання це далеко непросте. Та й суть не в місяцях, а в кількості навчальних годин. Звичайно, більше часу дає можливість краще відпрацювати практичні навики, однак до певної межі. Потім, якщо немає диференціації, в цьому втрачається сенс. Так, деякі навики, як застосування зброї чи прийомів самозахисту, потрібно відпрацьовувати до автоматизму. Водночас, інші навики людина має відпрацьовувати не автоматично, а з мисленням. До прикладу, не дасть позитивного результату складання протоколу допиту 10-15 разів за однією фабулою. Тут потрібні підхід, диференціація, опрацьовування слідчої та судової практики, нормативних актів.

Поряд з тим людина повинна мати час на відпочинок, самостійну підготовку, дозвілля. У підсумку рахуємо кількість годин, розбиваємо час, накладаємо на розумні строки – і маємо чи чотири, чи п’ять, чи сім місяців. Щодо змін, то ми постійно намагаємось, щось удосконалити: від самої системи організації проведення занять до їх змістового наповнення. Позитивні результати дає впровадження інтерактивних форм навчання, коли людина вчиться безпосередньо під час того, як вона щось виконує в професії, в посаді.

«Те, що я чую – я забуваю, те, що я бачу – пам’ятаю, те, що я роблю, – я розумію», – ці три прості твердження відомого філософа обґрунтовують необхідність використання активних методів навчання, коли людина не просто спостерігає, а є активним учасником.

— Наскільки, на Ваш погляд, професія правоохоронця в Україні сьогодні є престижною? І що ще потрібно зробити для того, аби популяризувати її?

Коли професія пов’язана з тим, що людина своєю діяльністю забезпечує безпеку в суспільстві, рятує людей, охороняє їхнє життя та здоров’я, захищає від негативу – це завжди престижно. Завдяки літературі, телебаченню, соціальним мережам, у молодого покоління формується враження, що правоохоронці – це люди з гіперможливостями, які швидко мислять, фізично розвинені, привабливі зовнішньо. Це і спонукає їх обирати цей фах. Дещо інші враження складаються в людини після щоденної роботи, яка не настільки романтична, як зображують її у фільмах, однак однозначно цікава та потрібна.

На мою думку, заходи, спрямовані на популяризацію фаху поліцейського, перекликаються із діяльністю щодо підвищення довіри населення до поліції. Поряд з тим, важливими є якісна освіта, гідні умови праці, хороший соціальний пакет працівника.

[dyvys_blockqoute text="Такі якості як порядність, справедливість, доброзичливість, психологічна та фізична стійкість формують професіоналізм поліцейського" author=""]

— Назвіть топ-5 якостей, якими повинен володіти справжній поліцейський. І топ-5 головних навичок, які курсант здобуває під час навчання.

На мою думку, такі якості як порядність, справедливість, доброзичливість, психологічна та фізична стійкість формують професіоналізм поліцейського. Тяжче виокремити п’ять головних навиків, адже в залежності від спеціалізації наші вихованці опановують різні компетенції. І все-таки я виділю наступні: тлумачення та правильне застосування норм законодавства; ефективна комунікація, зокрема, вміння висловлювати свою думку; володіння вогнепальною зброєю, застосування фізичної сили та спеціальних засобів; готовність приймати обґрунтовані рішення в умовах дефіциту часу та ефективно діяти в кризових ситуаціях.

— Як гадаєте, українські правоохоронці стали більш професійними після реформи? Чи нас вкотре ввели в оману привабливим зовні і не надто якісним всередині?

Не можна сказати, що до реформи всі українські правоохоронці були не професійними. І ми маємо розуміти, що із запровадженням реформи зазнало змін законодавство, запрацювала нова система організації роботи, інші критерії оцінки її якості. Людина стає професіоналом своєї справи, попрацювавши певний період та здобувши фаховий досвід. Реформа триває, і лише згодом, оцінивши рівень довіри населення до поліції та ступінь професіоналізму поліцейських, сподіваюсь ми зможемо говорити про ефективність та успішність реформи.

Спілкувався Олег ГАЛІВ

Фото та додаткова інформація надана прес-секретарем ЛьвДУВС Вікторією Івашинютою

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: