САП оскаржила обрання запобіжного заходу Миколі Мартиненку

sud_24

Сьогодні, 26 квітня 2017 року прокурори САП подали до Апеляційного суду міста Києва скаргу на рішення слідчого судді Солом’янського суду про обрання запобіжного заходу Миколі Мартиненку, який підозрюється у вчиненні злочину передбаченого ч.3 ст. 27 ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 та ч. 1 ст. 255 КК України.

Про це повідомили у прес-службі САП.

«З юридичної точки зору обраний запобіжний захід не відповідає ані тяжкості вчиненого злочину, ані заявленим у клопотанні ризикам, які є значно ширшими ніж було озвучено у засіданні. Прокурори навели приклади по кожному з ризиків, проте цих прикладів значно більше в самому тексті клопотання. Також вся країна могла спостерігати за образливим для органів суду та сторони обвинувачення шоу, яке влаштували політики та окремі особи в залі суду, що є недопустимим та вплинуло на об’єктивність судді. Цим рішенням було фактично легалізовано тиск на суд з боку народних депутатів, як інструмент спонукання до прийняття певного рішення, а точніше обмеження у виборі запобіжного заходу з боку судді», - сказав керівник САП Назар Холодницький.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вимагає скасування рішення суду першої інстанції та постановлення нового рішення, в якому просить обрати підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою 60 діб з альтернативою внесення застави 300 млн грн.

«Хотілося б додатково відмітити, що нічим суттєвим, окрім репутаційних ризиків обраний судом першої інстанції запобіжний захід не загрожує поручителям. Максимальний розмір штрафу у разі невиконання обов’язків підозрюваним – 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб – 80 тисяч гривень, які ще не так просто стягнути, враховуючи додаткові гарантії незалежності народних обранців. І це при тому, що Микола Мартиненко підозрюється у організації заволодіння коштами у розмірі понад 17 мільйонів доларів США», – додав керівник САП.

Нагадуємо, що 22 квітня 2017 року слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва відмовив у клопотанні прокурорів САП про обрання запобіжного заходу колишньому народному депутату України Миколі Мартиненку у вигляді тримання під вартою і призначив особисте зобов’язання та особисту поруку на прохання ряду народних депутатів та міністрів.

Довідково

Досудовим розслідуванням установлено, що в період з 2013 року по 2016 рік злочинною організацією у складі службових осіб ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (далі – ДП «СхідГЗК»), службових осіб «STEUERMANN Investitions und Handelsgesellschaft mbH» (далі – компанія STEUERMANN), а також групою осіб, які мали контроль над вказаними підприємствами, у тому числі Мартиненком М.В. було вчинено розтрату коштів ДП «СхідГЗК» в розмірі 17,28 млн. дол. США шляхом неправомірного укладення та подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП «СхідГЗК» через австрійську компанію-посередника STEUERMANN.

У подальшому вказані кошти, перераховано з рахунків компанії STEUERMANN на рахунки офшорних компаній «WARGRAVE TRADING LLP» та «DALLAS FUEL SA» після чого керівниками та учасниками злочинної організації обернуто на власну користь.

20 квітня 2017 року детективи НАБУ на виконання доручення прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вручили повідомлення про підозру Миколі Мартиненку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: