Які професії будуть затребувані і де платять найбільше в Україні (інфографіка)

seatjob6
Фото ілюстративне. Джерело: Fullpicture.ru

Незабаром в Україні розпочнеться вступна кампанія і школярі будуть змушені обирати, на яку професію вчитися. ІА Дивись.info підготувала інформацію про те, які професії будуть затребувані у найближчий час та які — найбільш високооплачувані.

Незабаром в Україні розпочнеться вступна кампанія і школярі будуть змушені обирати, на яку професію вчитися.

ІА Дивись.info підготувала інформацію про те, які професії будуть затребувані у найближчий час та які — найбільш високооплачувані.

Хто у тренді

За даними Державної служби статистики в Україні, сьогодні залишається високим попит на лікарів, фармацевтів, інженерів різних галузей, юристів, викладачів, економістів, бухгалтерів, а також ІТ-фахівців. Щоправда зазначається, що такі спеціалісти затребувані у випадку, коли мають досвід роботи.

У тренді також робочі професії: швачки, слюсарі, електромонтери, електрогазозварники, водії, токарі, муляри тощо. Також затребувані працівники сфери послуг (продавці, кухарі, офіціанти, перукарі, охоронники тощо). У сільськогосподарському секторі — агрономи, трактористи та робітники з обслуговування сільськогосподарського виробництва. Серед найпростіших професій найбільш затребувані підсобні робітники, прибиральники, двірники, вантажники та комірники.

У тому, що професія лікаря завжди була, є і буде потрібною не сумнівається головний лікар Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ» Мар'яна Возниця. Але і переконує, що ця сфера має зазнати змін.

«На сьогодні галузь охорони здоров'я перебуває у кризі. Перехідний період, реформи, роками нарощуваний негатив тощо. Але є лікарі, які й надалі за покликанням серця хочуть рятувати життя. Щороку виші випускають величезну кількість медиків, але хтось не йде у професію, хтось шукає долю в інших країнах, більшість прагне працювати лише в містах. Має відбутися певне переформатування, — зазначає головний лікар. — А також повернення іміджу професії медика».

Крім того, Мар'яна Возниця каже, що у всьому світі лікар — одна з найбільш оплачуваних професій, бо вчитися треба дуже багато роківі постійно вдосконалювати свої навички.

У свою чергу, політичний оглядач Дивись.info, магістр державного управління, Дмитро Посипанко каже, що у нинішніх вступників є шанси досягти успіху у кар'єрі чиновників: держслужбовці будуть доволі затребувані у найближчі роки.

«Станом на сьогодні престижність стати державним службовцем викликає дуже серйозні сумніви. Про це свідчить щонайменше кількість оголошень про вакансії у Львівській ОДА, як найвищому органу виконавчої влади на Львівщині, — зауважує Дмитро Посипанко. — А це означає, що, по-перше, звідти постійно йдуть кадри. І тут вже немає значення чи вони досвідчені, чи зовсім молоді. А по-друге, це доводить нам усім, що бажаючих замінити ці кадри практично немає. І це зовсім не через неконкурентну заробітну плату. А через те, що у нас суспільство, яке хоче лише керувати і багато заробляти. На жаль, ні того, ні іншого на державній службі в достатній кількості немає».
Експерт наголошує, що керівних посад не так вже і багато, а зарплати пересічних чиновників і надалі тримаються на рівні мінімальних. Але, зважаючи на те, що згідно зі зобов’язаннями України перед кредиторами, необхідно буде постійно скорочувати адміністративний апарат (принаймні найближчих 3 роки), престижність державних посад зростатиме, як і зростатиме рівень грошового забезпечення.
«Лише тоді конкурси на посади державних службовців стануть справді конкурсами, а не їх бутафорією. Тому перспективи для тих, хто хоче розвиватися і чогось навчитися в майбутньому на державній службі, є і, при бажанні та натхненні (звичайно не відкидаючи і певних розумових здібностей), можна досягти успіху в побудові кар’єри чиновника. Але сподіватись на захмарні заробітні плати навіть після цього не варто. Не при нашій системі», — підсумовує Дмитро Посипанко.
Натомість, ректор Львівського державного університету внутрішніх справ Роман Благута упевнений, що престижною є професія правоохоронця, адже вона пов’язана з тим, що людина своєю діяльністю забезпечує безпеку в суспільстві, рятує інших, охороняє їх життя та здоров’я, захищає від негативу.
«Завдяки літературі, телебаченню, соціальним мережам, у молодого покоління формується враження, що правоохоронці — це люди з гіперможливостями, які швидко мислять, фізично розвинені, привабливі зовнішньо. Це і спонукає їх обирати цей фах. Дещо інші враження складаються в людини після щоденної роботи, яка не настільки романтична, як зображують її у фільмах, однак однозначно цікава та потрібна», — наголошує Роман Благута.

Де водяться гроші

Утім далеко не всі ці професії є водночас і затребуваними, і високооплачуваними. Лідирує в області найвищої зарплати авіаційний транспорт, де середня зарплата, згідно з даними Держстату, дорівнює понад 26 тисяч гривень. Також традиційно високу зарплату обіцяють в IT. Тут спеціалісти можуть заробляти у середньому 25 тисяч гривень на місяць. Замикає трійку найбільш високооплачуваних сфер — фінансова та страхова діяльність, де можна отримати у середньому 11 тисяч гривень на місяць.

Читайте також: На чому їздять головні лікарі Львова

Далі йде інформація і телекомунікації — 10600. Ті ж, хто працюватиме у науковій та технічній діяльності отримуватимуть у середньому близько 9 тисяч. За ними йдуть працівники сфери транспорту з окладом у 7 тисяч, державного управління й оборони, торгівлі, ремонту авто — 6700 та промисловості — 6600. Замикає десятку сфера наземного і трубопровідного транспорту з зарплатою 6 тисяч гривень.

Натомість одна з найбільших платформ для пошуку роботи в Україні Work.ua надає інші дані.

Так, у топ-10 найбільш високооплачуваних сфер увійшли топ-менеджмент —майже 15 тисяч гривень, нерухомість — 13600, будівництво і архітектура —10 з половиною тисяч. Приблизно такою ж є зарплата у працівників галузі освіти і науки, сільського господарства, агробізнесу й IT, комп’ютери та Інтернет. Від 9 до 10 тисяч гривень отримують фахівці сфери культури, автобізнесу, керівники середньої ланки та представники ЗМІ, видавництв і поліграфії.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: