Данія відсьогодні вийшла зі складу Європолу

Данія в понеділок, 1 травня, вийшла зі складу Європолу - поліцейської організації Європейського Союзу.

Як передає Deutsche Welle, водночас Копенгаген уклав з ЄС особливу угоду про подальшу правову співпрацю, в рамках якої буде йти обмін інформацією та кадрами між Європолом і данською поліцією.
У Єврокомісії пояснили, що Данія матиме спеціальний статус, який дозволить Копенгагену тісно співпрацювати з поліцейською організацією Євросоюзу, не будучи її членом. Новий договір між ЄС і Данією було підписано в суботу, 29 квітня.
Данці виступили за збереження особливого статусу в загальноєвропейському правовому просторі ще у 2015 році. На референдумі в грудні 2015 року 53 відсотка громадян країни проголосували проти посилення тісної співпраці з поліцейськими і правовими структурами ЄС.

Результати референдуму стали поразкою для уряду в Копенгагені і успіхом для правопопулістської Данської народної партії. З того часу прем`єр-міністр Данії Ларс Лекке Расмуссен посилено шукав компроміс для збереження поліцейської взаємодії з Євросоюзом і доступу до бази даних Європолу. Нова угода дозволить Копенгагену запитувати у Європолу інформацію доти, поки Данія входитиме до зони Шенгенської угоди.
Оскільки Данія збереже свій особливий правовий статус в ЄС, вона припинить брати участь у роботі Європолу, який перетворився на наддержавну структуру під керівництвом європейських органів юстиції. Цей статус Данія отримала у 1992 році після того, як данці на референдумі відмовилися визнати Маастрихтський договір про створення ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: