Депутат розповів, як на смітті збираються відмити майже 30 мільйонів

p_104946_1_gallerybig_0

Майже збанкрутіле ЛКП «Львівспецкомунтранс», згідно із рішенням виконкому ЛМР, збирається викупити у ТзОВ «Грінера Україна» сміттєпресувальне обладнання за 27 950 446 гривень.

Майже збанкрутіле ЛКП «Львівспецкомунтранс», згідно із рішенням виконкому ЛМР, збирається викупити у ТзОВ «Грінера Україна» сміттєпресувальне обладнання  за 27 950 446 гривень. Попередня умова передбачала місячну платню за експлуатацію.

Чому у міській раді передумали і хто зрештою платитиме  за обладнання, яке простоює вже понад півроку, розмова з депутатом ЛМР Ігорем Телішевським.

Ігор Телішевський

– Чому у Львівській міській раді, яка раніше хвалилася тим, що сміттєпресувальна лінія обійдеться усього лише у 10 гривень на місяць, змінили думку і вирішили купити прес за майже 28 мільйонів гривень?

– Спочатку таке рішення прийняла комісія із питань інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики. Наскільки я володію інформацією, це питання дуже лобіював один із депутатів Львівської міської ради, який є юристом у ТзОВ «Грінера Україна» (йдеться про Романа Іванціва, який є керівником юридичної фірми, що здійснює за окремим договором юридичне обслуговування ТОВ «Грінера Україна» – ред.). Ви знаєте, що був закуплений прес, який коштує майже 30 мільйонів гривень. І він мав надаватися за символічну суму у 10 гривень на місяць в оренду Львову. Оскільки пресувальна лінія так і не запрацювала, зрозуміло, що інвестору стало нецікаво. І всіма можливими і неможливими способами було переконано депутатів, щоб ця лінія була викуплена Львовом. У зв’язку з цим Львів потратить майже 30 мільйонів гривень просто, щоб вона стояла.

– Рішення ухвалили комісія і виконком. Чи буде воно розглядатися на сесії Львівської міської ради?

– Це питання не буде виноситися на сесію. Воно проходить через інженерну комісію і виконком. Засідання інженерної комісії відбувалося під час останньої сесії, де переконували депутатів, щоб це рішення було прийняте. Як бачимо, що навіть деякі представники політичних сил, які були проти сміття, проти того пресу, все ж підтримали таке рішення. Львів просто викине 30 мільйонів гривень.

– Чому сміттєпресувальну лінію вирішили купувати з кредитні кошти, а не гроші міського бюджету?

– У місті Львові зараз є брак коштів. Маса коштів витрачається на вивезення сміття, яке так і не доходить до пунктів кінцевого призначення. На смітті відмиваються гроші, плюс дуже суттєво скоротився бюджет розвитку. Але рано чи пізно кредитні кошти доведеться віддавати. Тому те, що було зроблено, неправильно.

– «Львівспецкомунтранс» демонструє слабкі фінансові показники, перебуваючи на межі банкрутства. Чи не вийде так, що наприкінці терміну повернення кредитних коштів у ЛКП заявлять, що не можуть повернути гроші і це доведеться робити за кошт міської скарбниці?

– Звичайно, так і буде. Львівспецкомунтранс перебуває на межі банкрутства. Він заробляє якісь символічні копійки. Хоча насправді для приватних компаній це є бізнес, а в нас всі комунальні підприємства просто виживають. Зрозуміло, що кошти йдуть на різні непотрібні речі, і ніхто не зацікавлений, щоб комунальні підприємства самі заробляли. Ось приватні перевізники заробляють кошти, а ми постійно виділяємо на АТП-1. Те саме із Львівспецкомунтрансом. Керівники мають бути зацікавлені, щоб підприємство заробляло, а вони тільки живуть на дотаціях з міського бюджету.

– Нещодавно відбувся аудит, який мала провести компанія «ДК-Україна» за 180 тисяч гривень. Чи є результати перевірки?

– Ми не раз зверталися, щоб прозвітував пан Тарас Стефанишин (директор ЛКП «Львівспецкомунтранс» – ред.) на сесії Львівської міської ради. Ми так і не дочекалися звіту. А десь за кілька місяців Андрій Іванович дав добро, щоб Стефанишин прийшов на сесію і прозвітував. Звітом це, звісно, важко назвати. Оскільки коли постало питання, скільки вивозять сміття, нам натомість називають суму. А на запитання, де важать сміття, нічого відповісти не можуть. Якщо у Львові немає ваг, то звідки можна знати, скільки вивозять сміття і скільки це коштує. Можна грошей списати на 600 тонн, а вивезти лише 200. Про 600 тонн – це тільки слова. Друге – нам розповідають, що возять сміття туди і туди. А коли просимо показати акти, автотрекер, у відповідь – нічого. А це не дозволить висипати сміття у лісосмузі чи ще десь. Все це має бути відкрито і прозоро. А не так, що взяли гроші за вивіз до Дніпра, а висипали в Самборі. Аудит був проведений. Був оголошений конкурс, який виграла компанія «ДК-Україна», і до кінця березня мав бути готовий звіт, переданий депутатам. До сьогодні ми цього звіту не бачили. Коли була остання сесія, я звернувся із запитом, щоб мені повністю надали перелік документів, звітів тощо для ознайомлення. Ймовірно, аудиторська компанія таки виявила грубі порушення, тому звіт досі не оприлюднений. Крім того, була витрачена чимала сума на проведення аудиту. Є звернення до правоохоронних органів, порушено безліч кримінальних справ. Так далі тривати не може. Документи вилучаються, ведуть слідчу дії.

Читайте також: Офшорні матрьошки, або Хто сортуватиме львівське сміття

Нагадаємо, 6 квітня депутати профільної комісії з питань інженерного господарства, зв’язку та житлової політики більшістю голосів підтримали рішення купити сміттєпресувальну лінію у ТзОВ «Грінера-Україна».

Підтримали рішення Остап Доскіч,  Ігор Корончевський,  Володимир Крицак,  Олег Шмід, Іван Рудницький та Андрій Карбовник Проти рішення голосував Віталій Свінціцький, Богдан Гула  утримався. Натомість Роман Іванців, який надає юридичні послуги «Грінера Україна», заявив про можливий  конфлікт інтересів і не брав участі у голосуванні.

7 квітня відповідне рішення було ухвалене на виконкомі. Загальна сума договору фінансового лізингу становить 27 млн. 950 тисяч гривень. Строк лізингу – 12 місяців. Авансовий лізинговий платіж – 75% від загальної вартості предмета лізингу. Залишок вартості предмета лізингу та лізингова винагорода сплачуються протягом 12 місяців рівними платежами.

Читайте також: Як у львівському смітті тане міська скарбниця

Крім того, є певний конфлікт інтересів і в міського голови Андрія Садового із ТзОВ «Грінера Україна», керівником якого значиться громадянина США Богдана Мироновича Михалусь, який був  позаштатним радником мера з питань інфраструктури (зараз інформація з сайту ЛМР про це прибрана).

Скріншот із сайту ЛМР

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: