Це було антиукраїнське кубло, — заступник голови облради про Російський культурний центр у Львові

580fa9f1a4518-dsc-4367-64f46_1200
Російський культурный центр у Львові. Фото: Гал-інфо

Сьогодні, 4 травня, виконавча служба примусово виселила Російський культурний центр у Львові.

Приміщення по вул. Короленка, 1а відтепер знаходиться у розпорядженні Львівської обласної ради. 4 травня виконавча служба примусово виселила звідти Російський культурний центр. Про це повідомляє кореспондент ІА Дивись.info.

Наразі приміщення, за словами заступника голови Львівської обласної ради Володимира Гірняка, знаходиться під охороною Державної служби охорони. Пізніше його планують передати у користування громадським організаціям, які займаються питаннями, пов’язаними з АТО.

«Це не акція проти росіян у Львові, проти російського товариства тут. Десь рік тому була створена тимчасова комісія, куди увійшли представники всіх фракцій, щоби вирішити питання. Ми, як комісія, довели, що ці люди і громадська організація перебували у приміщенні незаконно. Відповідно, одноголосно, рішенням обласної ради, проголосували за виселення Російського культурного центру, — нагадав Володимир Гірняк.  — Структури, які тут перебували, мали час на добровільне полишення даного приміщення до п’ятниці включно. Вони не виконали рішення суду. Відповідно, сьогодні було здійснено примусове виконавче провадження: замінені замки, описане майно».

Читайте також: Як у львівському смітті тане міська скарбниця

Конкурс для громадських організацій, які планують зайняти це приміщення, мають оголосити пізніше.

«Мені би дуже хотілося, щоби зараз російська громада у Львові зорганізувалася. І я би був за те, щоби виділити кімнату для їх статутних цілей. Але не у цьому приміщенні. Я переконаний, що ті люди, які його займали, не відображають думку російської громади Львова чи Львівської області. Це було антиукраїнське кубло», — наголосив Володимир Гірняк.

Нагадаємо, що на сесії ЛОР, яка відбулась торік, 25 жовтня, ухвалили рішення виселити Російський культурний центр із комунальних приміщень облради і повернути будівлю у власність комунальної установи «Нерухомість і майно». Її мають відремонтувати і обрати нових орендарів. Було вирішено, що ними стануть волонтерські організації, музей Революції Гідності тощо.

7 грудня 2016 року Господарський суд Львівської області зобов’язав Російський культурний центр звільнити приміщення на вул. Короленка, 1А.

Після цього ЛОР вимагала у Російського культурного центру звільнити комунальні приміщення до 14 листопада. Оскільки вони цього не зробили, юристи облради подали позов про примусове виселення.

На адресу Російського культурного товариства неодноразово звучали звинувачення через антиукраїнську пропаганду. Заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк звернувся до СБУ з приводу виявлених у приміщенні Російського культурного центру у Львові примірників газети «Русский вестник» з антиукраїнськими пропагандистськими матеріалами. Про це він заявив 12 листопада.

«Кілька номерів газети виявили працівники облради під час огляду приміщення на Короленка, 1А, де поки ще розташовуються російські товариства. Я не буду давати експертної оцінки, але, як громадянин, проаналізувавши публікації «Русского вестника», я був шокований — це відверта антиукраїнська пропаганда, що продукується буквально у якихось 200 метрах від обласної ради, — сказав Володимир Гірняк. — Можу процитувати: «…Наши политики „проспали“ этот процесс реабилитации нацистских прихвостней, всех этих „героев“ ОУН-УПА…». Або возвеличування Сталіна з називанням його «Богом даним нам правителем». Або передруки антиукраїнських статей Бузини. Усе це «Русский вестник».

Натомість журналіст Роман Онишкевич на своїй сторінці у Facebook навів ще кілька цитат з матеріалів «Русского вестника», які викликають особливе обурення: «Теперь настало время реабилитировать Сталина… Да, Сталин нам дан Богом, он создал такую державу, которую сколько не разваливают, а не могут до конца развалить…», «…С вероятностью 99 % Россия опять не явится на войну. Воевать придется с армиями ДНР/ЛНР, которые могут получить усиление за счет населения освобождаемых регионов. То есть война останется гражданской».

Слідчі УСБУ у Львівській області відкрили 28 грудня кримінальне провадження за ознаками розпалювання національної ворожнечі в газеті Російського культурного центру у Львові «Русский вестник». Про це повідомила речниця львівського СБУ Мирослава Клячківська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: