Монумент Слави у Львові не підпадає під декомунізацію, але забрати його можна, – В'ятрович

356aefb0c64ddd66cdb5e7c52664cd93 (1)

Пам’ятник переможцям над фашизмом (Монумент Слави) у Львові не підпадає під дію закону про декомунізацію, але він може бути демонтований, якщо таке рішення прийме місцева громада.

 

Про це у коментарі ІА ZIK заявив глава Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

«Цей пам’ятник не підпадає під дію закону про декомунізацію, оскільки він присвячений вшануванню учасників Другої світової війни, зокрема, вигнанню нацистів з України. Якщо львівська громада вирішить демонтувати цей пам’ятних з якихось інших причин, вона абсолютно має на це право. Але говорити про те, що цей демонтаж відбувається в оперті на закон про декомунізацію, це є некоректно», – сказав він.

Читайте також: Про художню цінність «серпа і молота», або Що робити з радянським Львовом

На зауваження про те, що, на думку, деяких львів’ян, зображення на цьому монументі розповідають не тільки про перемогу над нацизмом, а й прославляють Червону армію, В’ятрович погодився, що цей пам’ятник можна по-різному трактувати, але, за його словами, «в будь-якому разі він присвячений якраз перемозі над нацизмом».

«Люди, які хочуть демонтувати цей пам’ятник, очевидно, мають на це право. І я не бачу, чому вони хочуть зробити це, виключно опираючись на закон про декомунізацію. Це може бути просто громадська ініціатива, рішення місцевої громади про те, що такий пам’ятник не подобається мешканцям міста», – сказав він.

Також Володимир В’ятрович зазначив, що не знав, що у Львові залишилися якісь меморіальні таблиці Валентині Терешковій та Ярославу Галану, які підпадають під декомунізацію. «Якщо це так, вони можуть бути демонтовані», – сказав він.

На думку В’ятровича, це питання вкотре піднімається саме перед 9 травня не спроста. «Зрозуміло, що зараз є якесь загальне суспільне збурення і дискусії про Другу світову війну, тому що є бажання саме в цей час на такого роду акціях якимось чином звернути увагу на себе. Мені здається, що такі питання можна вирішувати і не чекаючи 9 травня», – додав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: