Законне право уникнути відповідальності, – Bloomberg про боротьбу із корупцією в Україні

100394
Петро Порошенко оголошував боротьбу із корупцією «Метою №1» / Україна Молода

Правоохоронці, що боряться із корупцією в Україні, поки частіше наштовхуються на перепони, які вміло ставлять чиновники. Що допоможе антикорупційній реформі в Україні стати успішною?

Статтю українському феномену боротьби із корупцією присвятила авторка Bloomberg Дарина Краснолютська. Вона порівняла цей процес з особливістю відомої усім гри «Монополія». Там існує картка «Get-Out-of-Jail», що дозволяє уникнути відповідальності та в'язниці, у разі провини.

Авторка Bloomberg певна, що українські чиновники зараз нею активно користуються: хоча нарешті почалися арешти на найвищому рівні, вони все одно виходять з-під варти. Приклади Миколи Мартиненка та Романа Насірова є яскравими прикладами цього: вони просто залишають заставу та виходять на волю.

Хоча цей вихід є тимчасовим, насправді дуже мало справ, що починає Національне антикорупційне бюро, доходять до суду. І вже точно мізерна кількість їх стає реальними вироками. Bloomberg наводить статистику НАБУ: наразі у процесі розслідування перебувають 384 справи; від початку ж існування органу лише 16 справ було доведено до вироків.

Статистика роботи НАБУ від часу заснування: справи у стадії розслідування, надіслані до суду, на розгляді суду, судові вироки (згори донизу) / Bloomberg за даними НАБУ

Артем Ситник нещодавно сказав в інтерв'ю медіа: «Це не тест для бюро – це тест для усієї політичної еліти».

НАБУ було створене через тиск МВФ (це було однією з умов надання чергового кредиту три роки тому) і ЄС (це було однією з умов надання безвізового режиму). У Bloomberg зазначають: цей орган не зможе працювати наповну, якщо не працюватиме спеціальний антикорпуційний суд. Адже чинна українська феміда тісно пов'язана із теперішніми елітами.

Власне створення антикорупційного суду є найважливішим завданням у боротьбі із корупцією на найближчий час. На цьому наполягають і західні партнери України. Українська влада обіцяє запустити цей орган у 2018 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: