Помер в'язень ГУЛАГу, один із лідерів норильського повстання Євген Грицяк

2A857E2B-79E9-4609-A25C-20059EDDD2C6_cx20_cy4_cw80_w1023_r1_s
Євген Грицяк, Івано-Франківськ, 14 травня 2013 року

14 травня помер багаторічний політв’язень таборів ГУЛАГу, один із лідерів норильського повстання 1953 року Євген Грицяк.

Про це повідомив керівник Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович.

«Відійшов у вічність один із лідерів норильського «Повстання духу» 1953 року Євген Грицяк», – написав В’ятрович у Facebook.

«Українці боролися та повставали – завжди і всюди, де було порушення базових прав людини. Одним із таких епізодів у світовій історії залишиться Норильське повстання 1953 року проти нелюдського творіння Сталіна – концтаборів ГУЛАГу», – йдеться у повідомленні президента України Петра Порошенка у Facebook. «З глибоким сумом сприймаємо цю звістку, але і з глибокою вдячністю збережемо його приклад як незламність духу та волю до боротьби за свободу у найгірших обставинах», – наголосив Порошенко.

Євген Грицяк у серпні 2016 року відзначив 90-річчя. До смерті він жив у селі Устя Снятинського району Івано-Франківської області. Видавництво «Смолоскип» опублікувало «Короткий запис спогадів» його авторства, Михайло Ткачук на основі, зокрема, свідчень Грицяка зняв фільм «Загадка Норильського повстання».

У 1953 році повстали майже 20 тисяч політв’язнів. Упродовж 70 днів вони страйкували й голодували. Політв’язні вимагали скорочення робочого дня, дозволів на листування і побачення, припинення тортур. Вони висунули політичні вимоги, включно з переглядом особових справ.

Події в Норильську, а згодом схожі протести у Воркуті й Кінгірі, за словами одного з керівників Норильського повстання, «сполошили большевицьке командування» і змусили до змін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: