Від підвищеного тиску у Львові страждає майже 30% населення

liku_af2ac

у Львові від підвищеного тиску страждає майже 30% населення, хоча насправді таких людей значно більше.

У Львові від підвищеного тиску страждає майже 30% населення, хоча насправді таких людей значно більше.

Про це інформує статистика, передає прес-центр ЛМР.

«За статистикою, у Львові 30% дорослого населення має підвищений тиск. Якщо довіряти світовим дослідженням, то, як правило, 50% популяції завжди має підвищені показники артеріального тиску. Але 20% про це навіть не знають, а з цих 30% що знають, половина не вживають жодних заходів: не змінюють спосіб життя, не звертаються до лікаря. Тому мета нашої профілактичної акції – це вчерговий раз нагадати львів’янам, що своє здоров’я треба берегти. Кожен другий мешканець міста має підвищений артеріальний тиск, і для того, щоб його виявити і кваліфікувати як гіпертонічну хворобу, треба звернутися до сімейного лікаря щоб пройти відповідні обстеження і вплинути на ситуацію. Вплив може бути не медикаментозний: зміна способу життя, зменшення кількості солі в раціоні, підвищення фізичної активності, зменшення ваги. А бувають випадки, коли треба призначати медикаментозні препарати. Чому це треба робити? Тому що артеріальна гіпертензія призводить до низки різноманітних ускладнень в діяльності серцево-судинної системи, і найфатальнішими кінцевими точками артеріальної гіпертензії є інфаркт та інсульт. І, на жаль, ми спостерігаємо, що впродовж останні років кількість інфарктів і інсультів суттєво не зменшується, як і не зменшується кількість померлих від інфарктів і інсультів. Тому ми вчерговий раз закликаємо львів’ян вжити всіх заходів, щоб зберегти своє здоров’я», - розповідає Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради.

Вже традиційно, в найбільш людних локаціях міста, а це: пл. Ринок, просп. Шевченка, просп. Свободи, вул. Широка, просп. Чорновола та просп. Червоної Калини розташовані медичні пункти-намети, в яких кожен охочий може виміряти артеріальний тиск. Цього року додаткові намети будуть встановлені на вул. Університетській, вул. Бандери та вул. Пасічній. У акції, як і кожного року, братимуть участь волонтери – студенти Львівського державного медичного коледжу ім. А.Крупинського. Окрім інформації про показники тиску, в наметах можна отримати санпросвітні матеріали щодо профілактики гіпертонічної хвороби та її важких ускладнень – інфаркту та інсульту. Окрім пунктів-наметів, кожний мешканець має змогу виміряти артеріальний тиск і у міських поліклініках та лікарнях, де також розміщені пункти вимірювання тиску. Пацієнти з підвищеним тиском отримують консультації фахівців та необхідні додаткові обстеження.

«Типових симптомів на початках захворювання немає, і єдиним таким симптомом є саме підвищений артеріальний тиск, тому кожній людині раз в рік потрібно вимірювати тиск.  А вже коли хвороба прогресує, то уражуються судини і симптоми є такими:  біль і шум в голові, болі в ділянці серця, зниження зору.

Щороку близько 100 тисяч людей вимірюють артеріальний тиск. За 10 років це вже більше 1 мільйона. І за 10 років ми виявили понад 33 тисячі людей, які не знали, що мають підвищений артеріальний тиск», - зазначає Валентина Коваль, головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я ЛМР з кардіології.

Цьогоріч тиск у пункті-наметі виміряли і львів’яни-переможці Чемпіонату Європи з карате 2017 року. «Практично не перевіряю тиск, але радий, що сьогодні виявилася така нагода. Як бачите, тиск у межах норми, і думаю, що такі речі треба частіше робити, щоб уникнути серйозних проблем зі здоров’я. Займайтесь спортом, бо це в комплексі дуже добре впливає на загальний стан і здоров’я. Тому треба працювати над собою у будь-якому випадку і в будь-якому віці», - наголосив Станіслав Горуна, срібний призер ЧЄ 2017, майстер спорту міжнародного класу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: