Нині кожен пройдисвіт може створити громадську організацію, – експерт про громадську раду при ЛОДА

conference

Система громадських рад у такому вигляді, як вона існує при Львівській ОДА, є абсолютно абсурдною та непотрібною, вважає журналіст, керівник Центру експертних досліджень «Тема» Роман Онишкевич.

«Це не ознака громадянського суспільства, а, радше, його дискредитація. Для такого висновку непотрібно якогось глибинного аналізу, достатньо глянути на кількісний і якісний склад  громадської ради при ОДА. До речі, ГР при Львівській ОДА – не виняток, а типовий приклад.

Хто йде в громраду? Для себе я визначив кілька типажів.

1)            Ідеалісти з адекватними баченням вирішення тих чи інших проблем, котрі наївно вважають, що зможуть це своє бачення ефективно реалізувати;

2)            Нешкідливі романтики, котрі свого часу увійшли в революцію і ніяк не можуть з неї вийти;

3)            Невдахи, які пролетіли на місцевих виборах, але жити не можуть, не відчуваючи себе хоч без якої-небудь причетності до влади і прийняття рішень;

4)            Нероби та міські божевільні, для яких участь у громадських радах це своєрідний наркотик марнославства та проведення вільного часу з відчуттям власної значущості, в яку вони собі чомусь увірували;

5)            Професійні активісти, котрі в такий спосіб вирішують свої меркантильні та далеко не завжди моральні питання. При чому далеко не завжди це відбувається в законний спосіб», – каже Роман Онишкевич.

Експерт зазначив, що останній тип, зрозуміло, найнебезпечніший.

«Мені особисто точно відомо, що у складі нинішньої громадської ради, є люди, котрих неодноразово звинувачували у вимаганнях та шантажах, котрі вони застосовували, прикриваючись громадською діяльністю. Є люди, стосовно яких відбуваються розслідування і тривають судові тяганини. Нині такі часи, коли кожен пройдисвіт може створити громадську організацію, відтак увійти з нею до якоїсь ради і псувати життя нормальним людям.

Такий от зворотний бік розвою громадянського суспільства по-українськи. Тому я щиро респектую тих небагатьох громадських активістів, котрим вистачає здорового глузду і совісті просто займатися своєю справою та не брати участі в різноманітних «мапет-шоу», названих громадськими радами.

Якщо ж глянути глибше, то все це попри очевидний зовнішній ідіотизм несе в собі серйозну проблему, оскільки підриває довіру суспільства до громадських інституцій загалом. Не знаю, як це можливо здійснити технічно, але хотілося б, аби адекватні і реально дієві активісти влаштували якусь своєрідну люстрацію в громадському середовищі, щоби відділити зерна від полови, відсіявши від громадського руху всіляку шантрапу і шантажистів. В іншому разі, не за горами той час, коли звичайна громадськість проклинатиме громадськість активну не менше, ніж політиків. А подекуди просто товктиме їм писки», – наголосив Роман Онишкевич.

Нагадаємо, що днями голова Львівської ОДА Олег Синютка підписав розпорядження про затвердження складу Громадської ради при Львівській обласній державній адміністрації, до якої, згідно із документом, увійшло майже дві сотні представників громадських організацій. Варто зазначити, що відповідно до внесених змін до постанови Кабінету Міністрів №996 від 3 листопада 2010 року, яка регламентує створення громадських рад при органах виконавчої влади, склад ГР мав би обмежуватися 35 особами.

Додамо, що, наприклад, щонайменше три громадські організації, які увійшли до складу громадської ради при ЛОДА, у той чи інший спосіб пов’язані із народним депутатом Володимиром Парасюком. Зокрема це громадська організація «Центр допомоги та підтримки військових», яку представляє Ірина Голуб – рідна сестра нардепа, ГО «Центр незалежних розслідувань» (Святослав Парасюк), зареєстрована Володимиром Парасюком, та  ГО «Законодавче бюро Володимира Парасюка» (Ярослав Мартинюк).

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: